Рейтинг

суботу, 7 травня 2011 р.

Не тільки мрією про гранти!

Починаючи з липня минулого року газета "Новини Олевська" постійно інформує читачів і городян про те, як працює робоча група по реалізації проекту "Сталий міський розвиток" у нашому місті.
В даний час збираються анкети з думкою городян щодо майбутнього розвитку Олевська. Нагадуємо, що в анкеті міститься три запитання: що подобається в нашому місті, що необхідно змінити і яким повинен бути Олевськ через 15 років. Анкета анонімна, але є люди, які залишають в них свої прізвища або висловлюють власні думки по телефону, як, наприклад, І.І. Існюк. Ілля Іванович сказав нам, що найбільше йому в Олевську подобаються люди - терплячі, працьовиті, здібні і гостинні. Змінити в нашому місті треба ситуацію на підприємствах, які зі славних олевських перетворилися на приватні з господарями у столиці. Мова йде про фарфоровий завод і завод тракторних нормалей. Обидва підприємства знаходяться майже в центрі міста, його історичнім частині, а благоустрій обох бажає бути кращим. Крім того, недбале ставлення до вирішення земельних питань, зокрема, по фарзаводу, заслуговує на те, щоб піднімати клопотання на найвищому державному рівні, якщо на обласному вони не вирішуються.
На третє питання Ілля Іванович відповів, погоджуючись з Баченням майбутнього Олевська. Він теж за те, щоб через років 10-15 на його території працювало достатньо невеличких рентабельних підприємств.

До 11 травня необхідно завершити роботу і відправити на конкурс проекти, над якими працюють громадські організації міста з метою отримання грантів.
Сьогодні ми пропонуємо читачам ознайомитися з основними положеннями двох проектів.

Громадська організація "Агенція розвитку громади міста Олевськ" (скорочено "АРГО", керівник Т.В. Заруба) збирається у рамках проекту працювати з молодими сім'ями. Ось як визначає "АРГО" АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОЕКТНОЇ ПРОПОЗИЦІЇ:
"Для роботи над створенням Стратегії розвитку міста необхідно залучити якомога більше громадян, переважна більшість яких в даний час є досить пасивними. Разом з тим, є категорія людей, яким насправді небайдуже, як розвиватиметься місто. Це - молоді сім'ї, які мають в Олевську житло, роботу, де вчаться і виховуються у закладах освіти їхні діти. Саме вони зацікавлені в тому, щоб у місті (у даний час депресивному) були створені комфортні умови для проживання та гармонійного розвитку не тільки для них, але й для тієї частини молоді, яка в даний час з-за відсутності веде здоровий спосіб життя, не має можливості створювати та утримувати сім'ї. Отже, цільова група, до якої відносяться молоді сім'ї, є найбільш зацікавленою у тому, яким шляхом розвиватиметься місто, і які можуть активізуватися, долучившись до розробки Стратегічного плану розвитку Олевська".

У процесі роботи автори проекту поцікавилися у молодих сімей щодо їхньої думки майбутніх пріоритетів розвитку Олевська. Виявилося, що подружжя Тетяна та Юрій Русин, Наталія та Сергій Євдокимо-ви міркують майже однаково. Вони вважають, що Олевськ - одне з найдревніших міст українського Полісся, яке у 2012 році святкуватиме своє 1300-ліття. Упродовж 2009¬2011 років Інститутом археології НАН України на території міста проведені і тривають археологічні розкопки. За висновком археологів в Олевську є можливість створити археологічний музей-скансен шляхом натурного відтворення літописного древлянського міста. Музейні об'єкти подібного типу в Україні (на відміну від інших країн) відсутні. Тож зрозуміло, що значне місце у Стратегічному плані розвитку Олевська, відповідно до Бачення майбутнього міста, повинен зайняти туризм.
Розвиток туристичної галузі передбачає не тільки створення певної кількості цікавих об'єктів, але й має на увазі загальну гостинну атмосферу міста. Жителі Олевська, який стане привабливим для туристів, повинні не тільки добре знати його історію, але й володіти навичками спілкування, прийому гостей, вміти надати їм необхідні послуги.
Отже, активізація громадян (у першу чергу членів молодих сімей) шляхом залучення їх до розробки і подальшої реалізації Стратегічного плану розвитку Олевська, а також забезпечення їх навчання і формування певних навичок для розвитку туристичної галузі в місті є актуальними.

Громадська організація "Сила громади - майбутнє Олевська" (керівник О.Б. Ковальчук) готує проект "Залучення людей з особливими потребами до написання стратегічного плану розвитку міста".
"ПРОБЛЕМА полягає в тому, що в даний час у місті Олевську проживає 916 людей з особливими потребами. І ці люди є виключеними з повноцінного життя суспільства.
В 2010 р. вперше отримало інвалідність 199 чоловік, (в 2009 р. -246 чоловік), з них 177 чол. працездатного віку.
В УП та СЗН стоїть на обліку 198 дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, що проживають в м. Олевську.
Повну медичну реабілітацію щорічно проходить 708 чоловік в закладах охорони здоров'я.
УП та СЗН проводить певну роботу по соціальній реабілітації: близько 450 людям надаються певна матеріальна допомога, 115 чол. обслуговується волонтерами. Але вся ця робота є недостатньою.
Люди з обмеженими можливостями слабо залучені до участі в громадських справах та місцевого самоврядування в нашому місті.

На це є декілька причин.
На даний час в м. Олевську відсутні належні організаційні структури, які б об'єднали їх, захищали та відстоювали їх права. Також у зазначеної категорії людей немає технічних навичків та знань з механізмів лобіювання своїх інтересів.
Це призводить до недостатньої участі в громадському житті, низької здатності впливати на органи державної влади, відстоювати свої права та просувати свої інтереси.
Як наслідок, люди з обмеженими можливостями не можуть брати участь у виробленні політики органів місцевого самоврядування, не беруть участі в обговоренні стратегічних перспектив міського економічного розвитку, тому не будуть відображені інтереси великої кількості людей (916 в м.Олевську) в стратегічному плані розвитку міста.
Відсутність такої організації є причиною слабкого представлення інтересів людей з особливими потребами на будь-яких рівнях місцевої влади.
Отже, МЕТОЮ проекту є сприяння підвищення активності людей з обмеженими можливостями шляхом проведення інформаційно - просвітницької кампанії серед цієї категорії населення".

Як бачимо, ті, хто відгукнувся на пропозицію взяти участь у написанні проектів, ставлять перед собою, власне кажучи, одну мету - активізувати різні категорії громадян.
Варто зазначити, що ідея обох проектів правильна, адже зміни на краще не впадуть з неба, ніхто інший, крім самих олевчан, не зробить місто комфортним, затишним, привабливим для всіх.
Свій проект на конкурс виставляє також молодіжна громадська організація "Креативний загін".

Немає коментарів:

Дописати коментар