Рейтинг

четвер, 28 квітня 2011 р.

Бабина гора. Перший крок до створення заповідника

Перші відомості про городище в м.Олевську в ур.Бабина гора були опубліковані в «Археологической карте Волынской губернии» В.Б. Антоновича, який зазначив, що «за 2,5 версти від містечка в урочищі Городище» є городище круглої в плані форми.
В 70-ті рр. ХХ ст. городище обстежував М.П. Кучера. Він склав глазомірний план городища, виділив та описав його складові елементи: рів, вал, в`їзд на городище, западину колодязя; оглянув і прошурфував майданчик та прилеглий з західного боку посад. За виявленими матеріалами він відніс його та прилеглий посад до ІХ-ХІ ст. В своїй узагальнюючій праці дослідник відніс побутування городища до ІХ-Х ст. Зазначимо, що дані наведені М.П. Кучерою найбільш повні та інформативні, оскільки базуються на результатах особистого візуального обстеження та результатах шурфування пам`ятки.

Дослідник О.В. Куза спираючись на повідомлення В.Б. Антоновича та В.Ю Кухаренко необґрунтовано відніс побутування городища до ХІІ-ХІІІ ст. Зауваження дослідника про те, що городище з усіх боків обнесено валом теж не відповідає реальній конструкції пам`ятки.
Городище в ур.Бабина гора займає мисоподібний виступ берегової тераси правого берега р. Уборть, який зі східного боку виходить до заплави р. Уборть. З півночі він обмежується долиною струмка, що впадає до Уборті. З південного боку городище обмежується яром із стрімкими схилами, що виходить до заплави. Південно-західний бік городища відділений від напільної сторони широким сильно заплившим ровом. Висота над заплавою близько 5-7 м. Сліди рову з напільного боку не прослідковуються. Майданчик городища має підтрикутну форму, що обумовлено природною прямою лінією берегової кромки правого берега струмка (п.п.р.Уборть), який утворює північний край майданчика городища, та майже прямою лінією правого корінного берега р. Уборть, що утворює східний край майданчика. Натомість М.П. Кучера вважав, що воно має «круглу» в плані форму, що, відповідно, передбачає інший спосіб зведення городища та його соціально-політичну і хронологічну належність. Розміри майданчика - 44х54 м. Площа майданчика городища становить 0,14 га.
За підсумками археологічної розвідки, проведеної на території міста у 2009 році науковими співробітниками Інституту археології офіційно встановлено, що Олевськ виник ще у першій чверті 8 століття, тобто на 300 років раніше ніж було попередньо встановлено. Враховуючи попередні результати археологічних досліджень Олевська міська рада на шостій сесії вирішила віднести земельну ділянку площею 1, 17 га для створення заповідника місцевого значення «Древлянський Олевськ» по вул. Щорса. Даним рішенням було доручено виконавчому комітету межі земельної ділянки облаштувати інформаційними знаками, що позначають територію заповідника місцевого значення «Древлянський Олевськ».

Попередньо відомо, що головною метою роботи буде написання проекту для отримання гранту від благодійного фонду Рената Ахметова «Розвиток України».
Зважаючи на надмірну кількість отриманої інформації, в наступних статтях Ви отримаєте нову інформацію.

100 днів головування Дяченка Андрія Васильовича

Сьогодні в кабінеті голови Олевської районної державної адміністрації Дяченка Андрія Васильовича відбулася офіційна зустріч з представниками ЗМІ. Приурочено зібрання було до 100-денного перебування Андрія Васильовича на цій посаді.
Зважаючи на те, що новий очільник лише 100 днів керує зовсім не невідомим йому районом, комусь може здатися, що ще зарано говорити про якісь результати роботи. Правду кажучи, період адаптації Андрій Васильович давно пройшов. Молодий та енергійний політик, в минулому громадський молодіжний лідер, впевнено та яскраво заявив про себе за досить короткий період. Він на даному етапі виправдав сподівання олевчан, котрі зневірилися у своїх же земляках та чекали приходу нового, неординарно керівника.

Зробивши перше вступне слово, шановний Андрій Васильович розповів про основну задачу, яку він перед собою ставив. Першочергово потрібно було ознайомитися з районом, побачити можливі перспективи напрямку розвитку та куди зосередити увагу влади. Зазначив про кадрові зміни та чому вони відбулися. На думку Дяченка А.В., нічого поганого немає коли міняється кадровий склад та шукаються інші підходи до вирішення проблеми. Правда були нарікання на роботу колишнього начальника у справах сім'ї, молоді та спорту Існюка А.В. По великому рахунку, за декілька років майже нічого не було зроблено, не налагоджено роботу з громадськими організаціями, рівень зацікавленості до спорту значно знизився. На нових керівників не просто покладаються надії, а доручається бойове завдання, яке потрібно виконати в обов'язковому порядку.

Якщо ж говорити про відділ культури і туризму, то сьогодні перед профільним керівником стоїть задача розвитку зеленого туризму. Звичайно, не відразу розпочнеться наповнення бюджету, проте якщо сьогодні цим не займатися, завтра буде вже пізно. В Олевському районі є багато місць, серед яких не лише Камінне село, і тому першочергово потрібно зосередитися на створенні туристичних маршрутів. Планується відродження визначних місць, реконструкція історичних пам’яток, серед яких згоріле під час війни село Копище та багато іншого.

Не залишилося поза увагою відкрите питання доріг. Нещодавно в засобах масової інформації прозвучала цифра у 700 тис. грн., хоча насправді на комунальні дороги Олевського району виділено 1.4 млн. гривень. Це стало можливо лише за спільного сприяння як і голови РДА, так і голови райради. Плюс до всього, дорога від села Зубковичи до кордону з Білорусією передана в державну власність.
На запитання: "За які кошти, та в які терміни буде реконструйована вулиця Княгині Ольги?", Дяченко А.В. не відповів, лише оптимістично повідомив: "Після остаточного закінчення будівництва розповім".
Андрій Васильович також зізнався, що вже декілька років з Харченком Миколою Андрійовичем перебуває у дружніх відносинах, і тому швидко вдалося налагодити роботу. Крім цього, голова адміністрації знайшов спільну мову з міським головою Анатолієм Васильовичем Поваром. Дякуючи цьому, вперше за тривалий час в районі сформувався потужний політичний трикутник з вершинами Дяченко-Повар-Харченко.
«Людям вже набридли чвари та ворожнечі між адміністрацією, райрадою і мерією. Я налаштований на плідну, спільну і злагоджену роботу з усіма керівниками незалежно від політичних настроїв», - зазначив Дяченко А.В.

Зупинився Андрій Васильович на проблемах молоді та спорту. Відмітив значні успіхи олевських борців та професійність тренера Попкова В.Ф. Пообіцяв посприяти, щоб з часом створити необхідні умови для підготовки та виховати місцевого Олімпійського чемпіона. Крім цього, більша увага приділятиметься розвитку футболу та волейболу. Олевські футболісти матимуть змогу грати на область, а на стадіон «Колос» чекає реконструкція.

Щодо сфери сільського господарства, то як і обіцялося під час офіційного представлення, приділяється велика увага. Створюються необхідні умови для розвитку тваринництва, овочівництва, хмелярства. В найближчому майбутньому зросте поголів’я свиней та великої рогатої худоби.
На запитання журналістів: «Яким чином Ви плануєте наповнювати бюджет?», Андрій Васильович відповів, що головним пріоритетом роботи буде наповнення так званого 2 кошика (доходи отримані з податку на лісові ресурси, оренди майна, відрахування в місцевий бюджет від підприємств). На сьогодні вже створені 3 підприємства на 40-50 робочих місць, котрі займаються виготовленням пілетів. Обов’язкова умова – реєстрація підприємств в Олевському районі, це дасть змогу ефективно наповнювати місцевий бюджет. Ведуться переговори про розміщення на Олевщині потужного заводу по виробництву МДФ та проводиться робота по залученню інвестицій.
Очільник району також наголосив, що потрібно економніше та раціональніше використовувати все що ми маємо. Це в першу чергу стосується опалення ЦРЛ, на яку цього сезону витрачено близько 900 тис. грн. Вже з наступної зими лікарня обігріватиметься не газом, а переробленою деревиною. Економія як мінімум 300 тисяч! Це дасть змогу направляти кошти на спорт, інфраструктуру, соціальну сферу. Також на прикладі продемонстрував необхідність заміни старих вікон на сучасні енергозберігаючі. З цією метою замінено майже всі вікна в приміщенні Олевської ЗОШ №3 та в актовому залі районної ради.

Не залишилося поза увагою питання екологічної ситуації в регіоні. Особливо гострою є проблема з переробкою та утилізацією сміття. На даному етапі це питання постійно обговорюється для винайдення оптимальної стратегії. Крім цього, Андрій Васильович похвалив небайдужих людей, котрі приєдналися до суботника та звільнили місто від надмірної кількості сміття. На думку голови адміністрації, такі заходи потрібно проводити систематично, і водночас постійно вести роз’яснювальну роботу.

З допомогою приватних підприємців благоустрій районного центру та району в цілому, буде змінюватися на краще. Вже незабаром в Олевську з’явиться перша облаштована зупинка, а прилегла територія поблизу всіх кафе з часом отримає нове обличчя.

За годину Андрій Васильович відповів ще на масу різних запитань, в тому числі й особистих. Сьогодні з перших вуст стало відомо, що голова Олевської РДА виховувався в незаможній сім'ї: мама педагог з 30-річним стажем, зараз викладає в Житомирському училищі культури; батька не стало коли Андрію Васильовичу було 7 років. Після закінчення школи в місті Житомир, вступив до Вінницького державного університету на історичний факультет, а згодом отримав другу вищу економічну освіту. Досить молодим був обраний депутатом місцевої ради в Червоноармійському районі. На даний момент не одружений, має доньку Владиславу, котра проживає разом з мамою.
На закінчення Андрій Васильович люб’язно поділився своїми першими враженнями про Олевський район та ще раз зазначив, що налаштований на продуктивну та конструктивну роботу.

Лісу більше, сміття менше...

З 21 березня по 17 квітня проходила Всеукраїнська Акція «Майбутнє лісу в твоїх руках». Дану акція активно підтримав і Олевський район.
15 квітня голова РДА Дяченко А.В. та голова райради Харченко М.А. завітали до Зубковицької школи. Візит мав на меті гарну та корисну справу. Поблизу школи за участю керівництва району, селищного голови Греська Г.С. та директора Зубковицької ЗОШ було посаджено близько 20 саджанців червоної горобини.
«Чому саме горобина? - поцікавилися керівники, - адже є багато інших корисних та гарних дерев». Сільський голова пояснив, що горобина буде милувати собою людське око від ранньої весни до пізньої осені.
Далі олевська делегація подалася на територію Зубковицього лісництва. На 37 кварталі основну роботу Акції успішно виконували школярі, котрі під керівництвом працівників лісового господарства садили саджанці на території 2,4 гектара. Юні захисники природи наполегливо та з душею висаджували маленькі сосни.

На цьому добрі вчинки, а головне людське ставлення до екології не закінчились. Згідно розпорядження голови райдержадміністрації в Олевському районі був проведений місячник приведення в належний санітарний стан територій населених пунктів.
16 квітня по всьому району проходили заходи з озеленення та благоустрою території. Тротуари підметені, квіти засіяні, вивезено декілька тон побутових відходів. Вздовж річки Уборть по обидва боки жителі міста завзято та згуртовано працювали задля благородної справи. Чисте місто – наше місто!

Всі, хто на "Класичному", переходять на "Тримайте звязок"

Всім абонентам, які користуються контрактним тарифним планом "Класичний" і всіма корпоративними тарифами, переходять на тарифний план "Тримайте звязок". В тарифному плані "Класичний" - абонплата становить 20.00 грн. в місяць і хвилина звязку становить 10 копійок , якщо абонент говорить хоча б за один день 30 хвилин , то за місяць це становить 900 хвилин або 90.00 грн, навіть, якщо 15 хвилин, то це буде 450 хвилин на місяць або 45.00 грн., а на тарифному плані "Тримай звязок" за 60.00 грн. абонент отримає 1600 хвилин на КС, Діджус і Білайн, 60 хвилин на інші оператори, 300 СМС і інтернет трафік 150 МБ. Робіть висновки. Це ж стосується і всіх абонентів, котрі користуються Діджусом. Ми рекомендуємо всім користувачам тарифного плану "Класичний" та інших контрактних тарифів перейти на тарифний план "Тримайте звязок" або, якщо Вам замало 1600 хвилин, тарифний план "Спілкуйтесь без меж", де за 120.00 грн., абонент отримує 3600 хвилин на КС і Діджус (на "безлімітному" за 600 грн. дається 5000 хв.), 350 хв. на інші оператори, 750 СМС, 450 МБ інтернет трафіку.