Рейтинг

неділю, 1 травня 2011 р.

А скільки отримуєш ти?


У березні 2011р. середня заробітна плата штатних працівників підприємств Житомирщини зросла до попереднього місяця на 5% і становила 1941 грн. При цьому у загальному рейтингу за цим показником наша область посіла 21 місце (для порівняння: середня зарплата загалом по Україні складала 2531 грн.).
Працівники промислових підприємств області отримали заробітну плату на 200 грн. вищу середньообласного рівня, будівельних організацій – майже на 370 грн. меншу – повідомляє головне управління статистики у Житомирській області.
Лідерами в оплаті праці були працівники фінансових установ, які заробляли в середньому 3410 грн., проте це на третину менше, ніж їх колеги в цілому по країні.

Найнижчі зарплати були у працюючих в готелях і ресторанах, де нарахування зафіксовані на рівні 1167 грн.

Що до окремо взятого Олевського району, то середньомісячна заробітна плата значно відрізняється від загальнообласного показника і складає приблизно 1450 грн. Хоча наголошуємо, що це не офіційні дані, тому показник може коливатися в межах +- 100 гривень.

На 300 років стане місто старшим

Як вже повідомлялося, наукова експедиція Інституту археології Національної Академії Наук України за результатами досліджень на території міста підготувала висновок щодо часу виникнення нашого міста. Інформація про те, що Олевськ має набагато більше років, ніж ми святкуємо, вже розповсюджується по місту, тож ми вирішили дізнатися у міського голови А.В. Повара, що насправді відбувається, як і яку саме дату народження міста святкуватимемо цього річ.

Кор. – Скажіть, будь ласка, Анатолію Васильовичу, який висновок зробили археологи щодо дати заснування нашого міста.

А.В. Повар – Археологи підготували історичну довідку, в якій зазначено, що виявленні знахідки свідчать про те, що Олевськ, як місто сформувалося з окремих центрів племінних об’єднань древлян у VIII столітті. Після отримання довідки ми повторно звернулися до науковців з метою визначення більш точної дати, адже ми не можемо святкувати 1300-ліття міста цілий рік. І от нарешті ми отримали ще один лист, який бажано надрукувати повністю:
«Шановний Анатолію Васильовичу! У відповідь на Ваш лист повідомляємо, що Інститутом археології впродовж 2009-2010 рр. на прохання Олевської міської ради м.Олевськ Житомирської області було проведено археологічні роботи в межах міста та його округи.

Враховуючи результати проведених досліджень, датою заснування міста можна вважати першу чверть VIII століття. Святкування 1300-річчя заснування міста в першій чверті нашого століття є суверенною прерогативою міської ради».
Кор. – І що вирішила громада?
А.В. Повар – Громаду у нас представляють депутати, члени виконкому міської ради, голови вуличних комітетів, інші активні олевчани.
Дата святкування дня народження міста вже давно обговорюється, офіційне рішення поки не прийнято.

Кор. – Який же з років – до 2025-го буде обраний?

А.В. Повар – Логічні міркування дуже прості. Історичну довідку ми отримали у березні цього року, останній лист з Інституту археології надійшов 26 квітня. Зрозуміло, що до 22 травня – Дня народження Олевська фізично не можливо підготуватися достойно зустріти таку важливу історичну дату. Тож маємо намір, і сподіваємося, що громада нас підтримає, нову дату заснування міста відзначити у наступному 2012 році.

Кор. – Зрозуміло. А як святкуватимемо цьогоріч.

А.В. Повар – Якщо одним словом, то скромно. І оскільки треба звикати до нової цифри відліку – 1300, то в цьому році важливо було б зробити акцент все- таки на іншій даті, про яку теж говорилося – 370 років з надання Олевську магдебурзького права, тобто права на місцеве самоврядування. Крім того, в серпні святкуватимемо 20-річчя незалежності України – теж визначна подія, і міська рада готує на цей час Олевчанам цікаві заходи.

Кор. – Уточніть, будь ласка, що все таки буде 22 травня і, якщо не секрет – у серпні.

А.В. Повар – Як і кожного року, проведемо урочисту зустріч для того, щоб поговорити про здобутки і нагородити олевчан – справжніх патріотів. Крім того, міська рада має намір оголосити конкурс на краще виконання пісень про Олевськ – їх у районі вже досить багато. Можливо, проведемо вже традиційний конкурс «Олевчанка чарівна».
Заходи у серпні пов'язані з продовженням роботи археологічної експедиції. У минулому році археологи працювали в центрі міста. Тепер об'єктом дослідження стане городище Бабина гора. Депутати міської ради вже прийняли рішення про відведення там земельної ділянки для створення заповідника місцевого значення. Крім того, у цьому році ми взяли участь у двох конкурсах на отримання грантів для збереження культурної спадщини. Якщо вдасться виграти, будемо працювати у двох громадах і тоді намагатимемось дійсно вирішити проблему створення у місті достойного культурно-заповідного об’єкту. Але це мрії на майбутнє. В серпні ж у нас працюватимуть майстри древніх ремесел – це буде щось подібне до фестивалю історичної реконструкції. Знаю точно – буде дуже цікаво.

Кор. – Отже, рішення про проведення археологічних досліджень було стратегічно вірним і перспективним.

А.В. Повар – Дякую, ви це розумієте. Скажімо, воно було ще й об’єктивним – багато років ми розказували самі собі, що Олевськ заснував князь Олег, і назва міста походить від його імені. Тепер ми знаємо, що це не так, хоча княжив Олег і в межах території сучасної Олевщини. До речі, у вересні у нас відбудеться друга міжнародна археологічна конференція, де будуть розглядатися питання в тому числі і питання походження назви нашого міста.
Кор. – Є надія, що Олевськ дійсно стане одним з центрів древлянського краю?
А.В. Повар – Не тільки надія, але й віра, що це дійсно буде так.
Кор. – Дякую за бесіду.

На Житомирщині затримано чоловіка з 0,5 кг наркотиків

За інформацією УМВС України в Житомирській області, працівники міліції Черняхівського РВ УМВС під час санкціонованого обшуку будинку непрацюючого раніше судимого жителя с. Бежева виявили та вилучили подрібнену рослинну масу зеленого кольору, яка відповідно до висновку експертів є наркотичним засобом – марихуаною - вагою майже півкілограма.