Рейтинг

вівторок, 7 червня 2011 р.

Кам'янка вперше відзначила день села

Сучасне село: асфальтовані дороги, сучасні уквітчані оселі, гарно одягнені, радісні люди... Але чи завжди воно було таким? Чи завжди на обличчях його жителів грала весела усмішка і променилися радісно очі?
Давайте заглянемо в історію, повернемося у ті далекі часи коли виникло село і поговоримо про сучасну Кам'янку.
Кам'янка - село Житомирського Полісся, розташоване на березі річки Уборть за 12 км від районного центру м. Олевська. Центр сільської ради. Населення - понад 1500 чоловік близько 500 дворів...
Раніше село іменувалося Довгосілля, в архівах вперше згадується ще у 1694 р. Тоді село належало польському підданому Олександру Немиричу. В 1930 р. с. Довгосілля було перейменовано в с. Кам'янка. У 1936 -1937 р. будується двоповерхова школа та клуб.
Мирне життя, яке панувало в селі порушила друга світова війна. В поліських і лісах розгорнулась партизанська боротьба куди влилися і десятки жителів села.

Багато кам'янчан захищали Батьківщину на фронтах ВВВ, за героїчні діла нагороджені орденами і медалями. Справжній героїзм у боротьбі з німецькими загарбниками виявив учитель місцевої школи Володимир Микитович Хільчук.
Війна завдала великих збитків, але односельчани об'єдналися і гуртом відбудовували громадське і особисте господарство села.

В даний час на території сільської ради є середня школа, Кам'янське лісничество, с/г підприємства - СТОВ «Світанок» і ПСП «Кам'янське», лікарська амбулаторія, відділення поштового зв'язку і дев'ять торгових точок, будується нова церква.

22 травня 2011 р. в селі Кам'янка вперше відзначено «День села», яке започаткував новий голова сільської громади - Яків Миколайович Осипчук. Радісне свято зібрало багатьох односельчан, які прибули звідусіль. До села завітали: голова Олевської РДА А.В. Дяченко, Олевський міський голова А.В. Повар, уродженці села - голова Олевської районної ради М.А. Харченко, заступник начальника відділу безпеки ДПА Житомирської області Ю.Я. Козловець, начальник Олевського відділення Луганської ДПІ, В.Я. Козловець, працівник Олевської міської ради М.М. Пилипчук та інші.

У чудовий весняний сонячний день, на свято Миколи - і свято села було чудовим! Радістю для дітей було те що, до села завітали атракціони, проводилися змагання з вільної боротьби на кубок сільської ради, різноманітні конкурси. Справжнє захоплення у присутніх викликав конкурс «Щедрий стіл»: на сільському стадіоні були виставлені кулінарні вироби, приготовлені працівниками дитячого садочку, сільської ради, амбулаторії, школи, пошти та магазину «Зустріч». Після проведеної «дегустації» смаковитих блюд, сервіровки столу журі визначило найкращих: перше місце у кулінарному конкурсі здобули "кулінари" школи: друге - амбулаторії, третє - дитячого садочку.

Чимало «шедеврів> народного мистецтва можна було побачити на виставці декоративно - народного мистецтва, де зразки своїх вишивок представили народні майстрині: Н.І. Павленко (пенсіонерка, найстаріша жителька села), Л.Г. Вознюк (пенсіонерка), О.М. Ничипорчук (ПП «Світанок»), К.О. Осипчук (тех. працівник школи), З.М. Лисицька (вчитель молодших класів). Виставку прикрашала, оздоблена вишитими роботами українська хата, із старинною луб'янкою, в якій виколихували діточок, прядкою, на якій пряли пряжу з льону для виготовлення домашнього полотна, старою піччю, вишитими подушками та дитячими іграшками. Родзинкою виставки стали картини із солоного тіста, виготовлені Оленою Козловець.
На відкритій сцені відбувся концерт учасників сільської художньої самодіяльності. Весь день лунала музика, звучали пісні про село - «Моє рідне село», «Рідний край», «Зеленеє жито». Глядачі стали свідками танців, вокальних ігор «Ой коли ж ми поберемось», «Чи ти чув миленький», «Ой у полі три тополі».
Свято села, яке подарувало людям багато позитивних радісних емоцій, закінчилося святковим феєрверком у вечірньому небі.

Вода продовжує забирати людські життя

Усім відомо, що вода - чудодійний засіб оздоровлення організму. Купання, плавання дає людині фізичне та моральне задоволення, допомагає позбутися стресів. На Олевщині відпочинок дорослих і дітей біля природних водойм є надзвичайно популярним. Однак викликає занепокоєння те, що, попри неодноразові попередження та прохання дотримуватись правил безпеки при перебуванні на воді, кількість трагедій на водних об'єктах району зростає.

З початку року в районі на воді загинуло 4 особи, серед яких одна дитина. Як з'ясувалося, основними причинами утоплення були: неправильна поведінка на воді; купання у заборонених чи не обладнаних і невідомих місцях; вживання алкогольних напоїв, купання дітей без нагляду дорослих.

Як уникнути трагедії на воді? Варто пам'ятати, що основними умовами безпеки є: правильний вибір і обладнання місць для купання; навчання дорослих та дітей плаванню; суворе дотримання правил поведінки під час купання та на плавзасобах; постійний контроль за дітьми з боку дорослих. Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених та обладнаних місцях.Пам'ятайте! Трагедію можна попередити, коли дотримуватись правил поведінки безпеки.
                                                                   Володимир УШКО,
                                                                   начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій РДА.

Третій тур Першості області з футболу

У суботу, 4 червня, відбулися ігри третього туру Першості області з футболу.
Олевській команді цього дня потрібно було їхати до сусіднього Новоград-Волинського району, щоб зустрітися з командою «Полісся» смт. Городниця. Проте, через ремонт на стадіоні, команда не мала змоги приймати олевчан, і за домовленістю матч відбувся в Олевську.

Гості з перших хвилин продемонстрували неабияку технічну підготовку та майстерність. Більшість гравців команди «Полісся» в минулому стали відомими гравцями області, тому нашим хлопцям важко було протистояти досвідченому супернику.
Про це говорить і невтішний рахунок на табло: на два сухі м’ячі в першому таймі олевчани відповіли лише одним в другому. Автором єдиного голу нашої команди став Ярослав Ласкавий, гравець команди «Атлетік» село Кам’янка. Рахунок 2-1 на користь гостей.

Наступний свій матч ФК «Олевськ» зіграє проти Володар-Волинського «Спартака». Орієнтовано матч відбудеться в Олевську на стадіоні «Колос» 12 червня о 16-00.
Про зміни у розкладі ми повідомимо Вам ближче до вихідних.

Чемпіонат району з футболу. Результати третього туру

Минулими вихідними, паралельно з Першістю області, відбулися матчі чемпіонату Олевського району з футболу.

Серед основних матчів варто виділити результативну гру ФК «Старт» (Олевськ) – «Україна» (с. Радовель), який закінчився з рахунком 3:4.

Досить не прогнозовано «Олімпік» (Білокоровичі) здолав чемпіонів минулого сезону ФК «Штурм» з рахунком 2:0. Хоча цьому є своє пояснення: 5 основних футболістів «Штурму» днем раніше грали на Першість області.

З великими труднощами ФК «Партизан» на виїзді здолав «Атлетік» (с. Кам’янка) з рахунком 2:1, а «Оріон» (Кишин) виявився сильнішим за Комсомольський «Легіон» - 2:1.

Незрозумілою та жорстокою виявилася гра в Олевську, де на стадіоні «Колос» «Ветерани» приймали команду із села Жубровичі. Під час матчу, гравець «ветеранів» жорстоко накинувся на бокового арбітра, проте хто винен встановить комісія. Матч закінчився з рахунком 2:1 на користь господарів. Дякуючи перемозі «Ветерани» після третього туру посідають перше місце в турнірній таблиці.

Дизель-поїзди збиткові, але ще рік ходитимуть

Минулого тижня в Олевську тільки й розмов було, що про відміну дизелів, а заодно, нібито, ще й львівського поїзда. За чутками, регулярність курсування дизель-поїздів мали суттєво скоротить, львівський - відмінити на час ремонту колії, а згодом, можливо, теж відмінити.

За роз'ясненнями ми звернулися до начальника залізничних перевезень станції Олевськ Л.В. Терещук. Вона повідомила, що, хоча ніяких офіційних документів з цього приводу не отримувала, дане питання дійсно вивчалося дирекцією залізничних перевезень. Оскільки з 29 травня щорічно уводиться новий графік руху пасажирських поїздів на рік, під цю дату збиралися "підтасувати" і прогнозовані нововведення, за якими дизель-поїзд "Коростень - Олевськ" мав прибувати в Олевськ один раз на день о 11.05 год. та відправлятися у зворотному напрямку о 11.32 год. Щодо потяга "Київ - Львів", то дійсно, 8 і 9 червня його не буде у ходу в зв'язку з ремонтом колії, про що пасажирів поінформовано оголошенням на залізничному вокзалі.

Приміські дизель-поїзди збиткові - це знають усі. Список пільговиків, серед яких ветерани війни і праці, пенсіонери, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЄС, інваліди, діти-сироти та діти з багатодітних сімей, загалом включає 39 категорій. Студенти, як відомо, користуються 50% знижкою, а працівники залізниці підвозяться приміським транспортом на роботу безкоштовно. Таким чином, за даними районного управління праці та соціального захисту, яким з Коростенською дирекцією залізничних перевезень укладено договір про оплату перевезень пільгових категорій пасажирів, щомісячний об'єм перевезень пільговиків виливається у суму близько 25 тис. грн. Кошторисом же на 2011 рік передбачено всього 75 тис. грн. відшкодування. Станом на 1 травня 2011 року ці кошти уже були повністю витрачені.

Як свідчать спеціалісти районного управління праці та соціального захисту населення, з цього приводу райдержадміністрацією регулярно надсилаються листи до облдержадміністрації та обласного фінансового управління, питання знаходиться на контролі.
Стосовно захисту прав пасажирів, то й справді, приміські поїзди сьогодні - найдешевший і найдоступніший транспорт, позбавившись якого, тисячі громадян втратять можливість пересування. А якщо втрачає залізниця, то, напевно, знову прийшов час переглянути вартість проїзду.
Що вирішила влада стосовно коштів для покриття витрат залізниці сьогодні - невідомо, проте, напевно, врахувавши численні звернення громадян та місцевих рад, до 29 травня 2012 року прийнято рішення дизель-поїздів не відмінять, графік руху їх залишити таким, як s був. Зміни графіку, якщо таке трапиться, могтимуть бути пов'язані з облаштуванням колії під швидкісні поїзди на напрямках Київ - Коростень та Коростень - Новоград-Волинський.