Рейтинг

суботу, 23 квітня 2011 р.

Майбутнє лісу - в надійних руках

Традиційна щорічна всеукраїнська акція "Майбутнє лісу в твоїх руках" хоч і стартувала цьогоріч з-за погодних умов на тиждень пізніше, зате стала на крило вдало і впевнено.
... Автобус з учнями - членами шкільного лісництва Олевської ЗОШ №3 прибув у 27 квартал 28 відділення Олевського лісництва слідом за нами. Зграйка учнів одразу оточила інженера лісових культур Олевського ДЛГ Віктора Пилипчука, який, відкопавши в заготовленому місці сіянці, почав роздавати їх юним лісоводам. Тут же нагодилися й інші наставники, серед яких старший майстер лісу 1-ї майстерської дільниці Олевського лісництва Олександр Осипчук, що нагадав учням методику посадки деревець за допомогою меча Колесова.

До роботи приступили дружньо і без розкачки - адже у цей день передбачалося посадити 4 тис. 700 сіянців дуба та сосни на площі 1 гектар. Активній діяльності на свіжому повітрі сприяло усе: усміхнене весняне сонечко, перші весняні квіти, що вже прикрасили торішнє листя біло-синьо-жовтими куртинами, почуття значимості важливої і корисної справи, яку ти робиш своїми руками. По завершенні роботи учнів чекала винагорода - солодкий стіл та кошти у сумі близько 1 тис. гривень на всю бригаду.

Зробивши підрахунки, ми з головним інженером ДП "Олевське ЛГ' Володимиром Вознюком визначили, що кожен з учнів за свою роботу отримає по 50 гривень. Прикро тільки, що не всі з однаковою охотою працювали, знайшлися й такі, які через деякий час вже потребували уваги присутніх тут учителів.

Повертаючись у місто, Володимир Пилипович розповів, що, оскільки 2011 рік проголошений ООН Всесвітнім Роком лісу, кожен майстер лісу (так тепер називають лісників) взяв на себе зобов'язання безкоштовно висадити по півтора гектара нових насаджень. Знову підключивши арифметику, ми встановили, що тільки завдяки цьому площі Олевського лісгоспу зростуть на 108 га. Всього ж нинішньої весни олевські лісівники планують посадити 285 га лісу. А в масштабах області і усієї країни це будуть величезні масиви.
Акція "Майбутнє лісу в твоїх руках" триває з 21 березня (Всесвітній день лісу) до 17 квітня (День довкілля України), тож у цей час проводяться й інші традиційні заходи. До таких відносяться конкурс малюнка та твору на тему "Людина та ліс" серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Спочатку у школах проводився відбірковий тур, а фіналістів зібрали 15 квітня у Олевській ЗОШ № 2. Згідно Положення про конкурс, твори писали учні 5-8 класів, своє ж графічне бачення теми у малюнках відображали учні 3-4 класів. Ми на власні очі пересвідчилися, як наполегливо і ретельно працювали діти, а журі згодом винесло свою оцінку. Згідно його рішення, переможцями у конкурсі малюнка стали Анастасія Пилипчук, Корощинська ЗОШ та Марта Іскра, Варварівська ЗОШ (І місце), Юлія Бондарчук, Олевська ЗОШ №3 та Ірина Павленко, Юрівська ЗОШ зайняли II місце. Третє місце поділили між собою цілих п'ятеро учасників: Марія Ничипорчук, Кам'янська ЗОШ, Роман Тимощук, Лопатицька ЗОШ, Анастасія Яременко, Олевська гімназія, Олена Корбун, Олевська ЗОШ №2 та Софія Боб ко, Комсомольська ЗОШ.
Місця у конкурсі творів розподілилися наступним чином: Ольга Існюк, Олевська ЗОШ № 2 та Тетяна Бідюк, Варварівська ЗОШ зайняли І місце, Руслан Редько, Юрівська ЗОШ та Денис Бойко, Корощинська ЗОШ - II місце. На третьому місці знову п'ятеро: Світлана Налапко, Комсомольська ЗОШ, Юлія Лузіна, Олевська ЗОШ №3, Аліна Козачок, Кам'янська ЗОШ, Тетяна Лисицька, Олевська гімназія та Анна Осипчук, Лопатицька ЗОШ.

Усіх учасників конкурсу було відзначено грошовими преміями, які становили для тих, хто зайняв перше місце - по 500 гривень кожному, за друге місце - 350 гривень кожному; для тих, хто посів третє місце - по 100 гривень кожному переможцю.
Отже, посадка дерев та творчість на екологічну тематику - справа не лише благородна, але й вдячна, про що заздалегідь подбала адміністрація лісгоспу.