Рейтинг

понеділок, 21 березня 2011 р.

81-й День народження української поетеси Ліни Костенко

Відома українська поетеса Ліна Костенко святкує сьогодні свій 81-й День народження. Народилася вона на Київщині, і вже у шкільні роки почала відвідувати літературну студію при журналі «Дніпро», який редагував Андрій Малишко.
Поезія – то все її життя. Вона живе у ній, і творить для неї. Від «Першого вірша, написаного в окопі» і до історичних романів — ось її поезія у всій багатогранності. Ліна Костенко сама по собі — «збагненна і незбагненна».
Аналізувати її поезію — справа неймовірно складна. Тут краще вдаватися до переказів і цитувань – адже для кожного її слова звучать по-своєму…
На публіці Ліна Костенко з'являється рідко, але писати не припиняє. Зовсім нещодавно вона публічно повернулася до свого читача після двадцяти років тиші і майже відлюдного життя.
Презентувала одразу кілька своїх новинок – свій перший прозовий твір «Записки українського самашедшого» та поетичну збірку «Річка Геракліта». За словами Ліни Василівни, до видання книги вибраних поезій її підштовхнула донька (письменниця Оксана Пахльовська), адже востаннє її вибрані поезії видавалися аж 22 роки тому!

Ніби виправдовуючись перед читачами, Ліна Костенко зізнається, що займатися виданням і презентацією поезії не мала часу, бо останнім часом «аж надто «вгрузла» в прозу». «Я багатоверстатниця, і працювала ці роки над кількома романами одночасно, а віршами видавала собі премію», – жартує вона.
Майже місяць тому, під час презентації збірки «Річка Геракліта» у Києві, Ліна Костенко сказала: «Якщо ми переживатимемо якісь дуже красиві речі, ми будемо сильніші, ми випромінюватимемо самодостатність свого сприйняття зовсім інакшого світу... Коли ти людям адресуєш добро, щось красиве в сприйнятті світу, вони ж тобі теж відплачують тим же. Давайте обміняємося цією позитивною красивою енергетикою і саме цим ми будемо сильніші».
Тож хочеться побажати видатній поетесі переживати побільше добра, краси і гармонії разом із здоровим та сильним духом суспільством!

Про підсумки роботи управління праці та соціального захисту населення за 2010 рік

Із доповіді начальника УП СЗН В.І.Мельник)- Відбулось зменшення заборгованості із виплати зарплати працівникам. Станом на 1 січня 2011 р. загальна сума заборгованості підприємств, які звітують у відділ статистики, складає 229 тис. грн., що на 72% менше, ніж за аналогічний період минулого року (823,0 тис.грн.)
- У другому півріччі 2010 р. погашено майже 2,6 млн.грн. заборгованості, яка утворилася за раху¬нок коштів державного бюджету на пільги з оплати праці постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС.
- Станом на 11 березня заборгованість із виплати заробітної плати становить 239,7 тис.грн., а саме: на економічно-активних підприємствах - 69,8 тис.грн., (ДП «ПМК-156» ), на підприємстві, що призупинило діяльність - 169,9 тис.грн.(Олевське ВПЖКГ).
- Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в районі за 2010 рік становила 1500 грн. У обласному рейтингу за цим, показником наш район займає 20 місце серед 28 міст та районів області. Рівень оплати праці в районі залишається меншим за середній по області (1785 грн.) на 285 грн. або на 16%.
- Більше третині працівників району у вересні минулого року нараховано заробітну плату у межах до 1250 грн., що за міжнародними критеріями є межею бідності. Зазначена проблема є однією з найважливіших для соціального благополуччя району.
- Упродовж 2010 р. у всіх сферах економічної діяльності району створено 563 нових робочих місць, що становить 161% річного завдання.
- 1660 сім'ям призначено житлову субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та 1531 сім'ї - на придбання твердого палива та скрапленого газу на загальну суму 772,6 тис.грн.
- Було забезпечено своєчасне призначення і виплата різних видів державних допомог 5104 сім'ям на загальну суму 33,5 млн.грн. В районі створеної будинок сімейного типу та 9 прийомних сімей, кошти, виділені на їх утримання в сумі 701,0 тис.грн., використано стовідсотково, заборгованість відсутня.
- Забезпечено фінансування одноразових виплат багатодітним матерям, 300 жінок одержали грошову винагороду за звання «Мати-героїня» у розмірі десяти прожиткових мінімумів, нащо було використано понад 2,4 млн.грн (розміри винагород у 2009 р. - 6690 грн., у 2010 р. - 8690 грн.)
- 35119 осіб перебуває на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою.
- У 2010 році придбано 12 путівок для санаторно-курортного лікування на загальну суму 39,9 тис.грн. надано допомогу у проведенні капремонту власних житлових будинків 5 ветеранам війни на суму 119,7 тис.грн. Понад 15 тис. домогосподарствам нараховано пільгу для придбання твердого палива скрапленого газу в готівковій форм на загальну суму 4,6 млн.грн.
- Станом на 01.01.2011 середній розмір пенсії за віком становить 987 грн. 83 коп.
- Територіальним центром забезпечено обслуговування 567 одиноких непрацездатних громадян, пенсіонерів та інвалідів.

- Оздоровлено 24 ветерани війни та інваліди загального захворювання, 324 постраждалих громадян. Три інваліди війни забезпечено автомобілями.

- Існує заборгованість, що утворилася за рішеннями судів по іншім видам виплат і на сьогоднішній день сума державного боргу вже становить 34,4 млн. грн.