Рейтинг

пʼятницю, 13 травня 2011 р.

Проект Олевської громадської організації "Креативний загін"

Сьогодні молодь – це ті, хто завтра будуть працювати, народжувати дітей, приймати важливі рішення для нашої держави. Нам, представникам Олевської громадської організації «Креативний загін», не байдуже майбутнє рідного міста, тому ми намагаємося реалізувати власний проект.
Для роботи над створенням Стратегії розвитку міста необхідно залучити якомога більше громадян, в тому числі і молоді. Розуміючи, що рівень обізнаності останніх в невеликих містечках не значний, ми вирішили створити молодіжний консультаційний центр, який дасть змогу захистити права і врахувати інтереси вразливої групи населення під час визначення стратегічних цілей сталого міського розвитку.
У листопаді 2010 року офіційно зареєстровано ОГО "Креативний загін". Із того часу ми співпрацюємо із молодіжними громадськими організаціями України та громадськими радами міста, з учнівською міською радою, які, сподіваємося, сприятимуть поширенню інформації про проект. Проведено ряд заходів різного спрямування, що ознайомило громадськість міста із напрямком діяльності організації. Поряд із участю в конкурсі шукається можливість інших джерел фінансування проектів Олевської громадської організації «Креативний загін».

В рамках проекту ми плануємо відкрити офіс, у якому на безкоштовній основі молодь зможе отримати відповідь на своє запитання та отримати допомогу. Людина, яка постійно сидітиме в консультаційному центрі буде реєструвати прохання та надавати будь-яку інформацію в межах своїх повноважень. На даний момент ми вже маємо електронний міський довідник з координатами всіх відповідних служб. Крім цього, до роботи буде залучений юрист-консультант для надання постійної юридичної допомоги.
Постійна співпраця та допомога молоді міста сприятиме більшій довірі та розширенню чисельності організації. З часом ми плануємо сформувати з «новачків» молодіжну ініціативну групи, котра отримає необхідні знання у сфері місцевого самоврядування та молодіжного лідерства. Це стане можливо в рамках обміну досвідом з різними молодіжними громадськими організаціями та напрямками. Даний крок дасть можливість сприяти залученню креативної молоді до написання Стратегії розвитку міста.

Зйомка та створення соціального відеоролику на тему «Мій рідний край – моя Батьківщина!» допоможе молоді, яка ще вагається, по іншому подивитися на місто та усвідомити ціну поставленої мети. Разом з тим, розробка власного Інтернет-ресурсу та його подальша розкрутка в соціальних мережах дозволить налагодити контакт з молоддю.
Для проведення спортивних змагань ми маємо дипломованих та досвідчених спеціалістів, котрі є засновниками Олевської громадської організації «Креативний загін».
В рамках проекту планується проводити заходи по облаштуванню та прибиранню певної території міста. Сподіваємося, що залучення молоді до громадської роботи в майбутньому стане постійним явищем.
Найактивніші учасники проекту матимуть змогу разом з організаторами відвідати Львів або Київ, та зустрітися з представниками Всеукраїнських молодіжних організацій.
При вдалій роботі за період передбачений проектом, ми плануємо знайти інші джерела фінансування або підшукати нове приміщення, яке буде постійно належати Олевській громадській організації «Креативний загін».
Загальний бюджет проекту 62210 гривень, серед яких кошти донора - 49768 гривень, а решта - 12442 гривень покладається на плечі нашої організації. 11 травня офіційно закінчується прийом документів, а з 16 травня по 1 червня відбудеться другий етап оцінювання проектних заявок.
Незважаючи на те, що Олевська громадська організація «Креативний загін» вперше приймає участь у розробці проектів, кожен її член свято вірить у перемогу.

"Червоний прапор" - тема №1 для українців

Після урочистих заходів з нагоди 66-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній Війні, розмовами про червоний прапор так і не вщухли, а на фоні кривавих подій у Львові «червоні прапори» набрали більшого розголосу.
Дякую Богу, мітинг в Олевську з нагоди річниці Перемоги пройшов порівняно тихо. Проте до сих пір точаться суперечки стосовно підняття червоного прапора над адміністрацією перед початком урочистого заходу.
Але звичайний народ не так вразив піднятий прапор, як чимала кількість комуністичної символіки під час параду та урочистої ходи. З огляду на це, можна зробити висновок, що акція готувалися ретельно.
Поруч з цим, над багатотисячним натовпом майоріли синьо-жовті державні прапори, один з яких розміром 2 на 3 метри. Їх несли молоді активісти, котрі підтримали загальноукраїнську акцію «9 травня, я підніму прапор своєї Батьківщини».

Як стверджують експерти, влада була свідома наслідків ініціативи відсвяткувати 9 травня з червоним прапором. Така ініціатива працювала на розкол країни. Червоний прапор для багатьох не сприймається як символ перемоги над фашизмом, а як символ радянської окупації, особливо у західних областях. І влада це прекрасно розуміла. Тому такі ініціативи влади були цілеспрямовано скеровані на розкол суспільства і сутички.
Україна цього року глибоко вразила й цивілізований світ. Коли 9 травня Європа побачила, як на 20-му році незалежності України увесь Хрещатик ряснів більшовицькими прапорами, а Віктор Янукович стояв поруч портретів Сталіна - Європа «здригнулася».

Академік НАНУ Мирослав Попович погодився, що ініціативи владної більшості щодо використання червоного прапору на рівні з національним є провокацією. "По-перше, - сказав він, - влада образила самих ветеранів, які хотіли спокійно відсвяткувати цей день, без зайвих дискусій і тим паче сутичок. По-друге, влада зганьбилася перед світом. Мені соромно за країну. А про події з України в цей день повідомляли активно європейські ЗМІ”.

Робити... Але для кого?...

Ще один весняний подарунок місто зробило ТОВ «Меркурій». Його працівники виготовили та відновили дерев’яні лати давнішніх, але таких звичних для усіх олевчан лавок, що на березі Уборті біля славнозвісного оленя.

Окрім трьох знайомих, було встановлено ще дві лавочки, тож відпочиваючих тут може розміститися більше.
Проте, основна маса жителів нашого міста не цінує того, що має. Зі збільшенням посадочних місць, автоматично збільшується кількість сміття навколо. І хто б зараз що не говорив, винні лише недобросовісні люди, котрим просто лінь пронести за собою пляшку і за 10 метрів викинути її в смітник.
Ще гірше, коли нелюди наважуються розбити пляшку або взагалі викинути її в річку. І нікого не хвилює, що поруч проходять люди, розташований районний відділок міліції…

Олевчанка стала майстром спорту України

З 25 по 29 квітня в місті Хмельницькому проходили літні молодіжні спортивні ігри України з вільної боротьби. Олевський район в такому престижному змаганні представляли двоє учасниць: чемпіонка України Александрова Ірина та призер Міжнародних п’ятих юнацьких ігор Кирильчук Ірина.
За словами тренера В.Ф. Попкова, обидві дівчини виступили досить вдало: Александрова Ірина дійшла до півфіналу, в якому поступилася лише одним балом більш досвідченій суперниці і посіла п’яте місце.

Несподівано для всіх вихованка Олевської школи боротьби 18-річна Ірина Кирильчук у ваговій категорії до 55 кілограмів серед дівчат віком до 21 року посіла перше місце, і разом з тим виконала норматив майстра спорту України.
Ірина Кирильчук на даний момент є студенткою Київського національного університету фізичного виховання і спорту, і буквально нещодавно під час тренування вона досить сильно травмувала ногу. Ніхто не сподівався, що Ірина зможе так швидко «стати на ноги» і тим самим набрати оптимальну форму.

Проте наполегливість та бійцівський характер дозволили дівчині вдало виступити на одному з найважливіших турнірів в житті. Ірина Кирильчук стала першим майстром спорту серед вихованців Олевської спортивної школи боротьби. Крім того, вона увійшла до складу збірної команди України і з 25 по 31 липня буде брати участь в молодіжному чемпіонаті світу з вільної боротьби, який відбудеться в Румунії.
Тож нам залишається лише порадіти за нашу землячку та її першого тренера Володимира Федоровича Попкова, і побажати подальших перемог на борцівському килимі.

14 травня Олевськ приєднається до всеукраїнського суботника

Понад 40 тисяч людей приймуть участь у всеукраїнському суботнику, який відбудеться 14 травня.
Ініціатором проведення заходу виступив ПриватБанк, який погодився на день перетворити всі свої 3 287 відділень на території України в "зелені штаби". В таких штабах кожний бажаючий зможе дізнатися всю необхідну інформацію про проведення суботника, ознайомитися із фронтом робі.

"Крім співробітників банку та членів їхніх родин, своє бажання прийняти участь у всеукраїнському суботнику вже висловили ряд організацій, – відзначають у прес-службі фінансової установи. - Сьогодні можна із впевненістю сказати, що 14 травня на суботник вийдуть понад 40 тисяч жителів нашої країни".

14 травня до громадської роботи Олевське відділення ПриватБанку на чолі з керівником О.Б. Ковальчуком, запрошує небайдужих до чистоти рідного міста громадян. В цей день планується прибрати берег річки в районі стадіону «Колос» .
Олевська міська рада також приєдналася до акції, і є відповідальною за вивіз зібраного сміття.
Тому, шановні олевчани, не будьте байдужими – прийдіть та підтримайте акцію. Настав час навчитися самим створювати і зберігати чистоту місць, де ми живемо!

ПОЧАТОК О 10-00!!!

Прокуратура змусила Олевський райавтодор виплатити людям зарплату

Прокуратурою Олевського району Житомирської області проведено перевірку щодо дотримання вимог законодавства про оплату праці в філії державного підприємства «Олевський райавтодор» державного підприємства «Житомирський облавтодор».

Про це повідомляє прес-служба обласної прокуратури.

Встановлено, що підприємство має заборгованість по зарплаті перед 38 працівниками за березень 2011 року на суму понад 43 тис. гривень. За результатами перевірки прокуратурою району внесено припис в філію державного підприємства «Олевський райавтодор» державного підприємства «Житомироблавтодор».

З початку 2011 року прокуратурою Олевського району у сфері дотримання вимог законодавства про оплату праці внесене одне подання, за результатами розгляду якого одна особа притягнута до дисциплінарної відповідальності, 4 приписи, за результатами розгляду яких відшкодовано 145 тис. грн. Задоволено 3 пред’явлені прокуратурою позови про стягнення невиплаченої заробітної плати на суму 6 тис. грн.

Міка Ньютон потрапила до фіналу Євробачення-2011

12 травня у Дюссельдорфі відбувся другий півфінал конкурсу "Євробачення-2011", участь у якому взяли 19 країн. Україну на конкурсі представляла співачка Міка Ньютон. Вона виступала із піснею Angel під номером 6.
До фіналу, який відбудеться 14 травня, у суботу, увійшли такі країни, як Естонія, Румунія, Молдова, Ірландія, Боснія і Герцеговина, Данія, Австрія, Україна, Словенія та Швеція.

У першому півфіналі найбільше балів набрали представники Сербії, Литви, Греції, Азербайджану, Грузії, Швейцарії, Угорщини, Фінляндії, Росії та Ісландії.
Також до фіналу автоматично потрапили представники Німеччини, Великобританії, Франції, Іспанії та Італії.

Разом із українкою Мікою Ньютон також виступала Ксенія Симонова, відома своєю пісочною анімацією. Сюжет полягав в історії сирітської дівчинки, якій допомагає ангел-охоронець.

Зазначимо, що після першого прогону номера ставки на Міку Ньютон виросли на 25 пунктів. Крім того, завдяки "Пісочній історії" у виконанні Ксенії Симонової, західні ЗМІ визнали український виступ найгармонійнішим. Закордонні прихильники українки Міки Ньютон вже охрестили її "Ангелом Європи" за позитивний, ніжний та ліричний виступ.

Нагадаємо, Міка Ньютон співатиме у фіналі "Євробачення" в Дюссельдорфі 14 травня. Позиція України в черзі виступаючих буде під номером 23 з 25 конкурсантів. Результати залежатимуть від СМС голосування, яке проходитиме відразу після прямого ефіру на телебаченні.

Безгоспний канал

З року в рік у деяких "критичних" з приводу підтоплення місцях повторюється одна і та ж ситуація. Як тільки природа розщедриться на більшу, ніж треба, порцію вологи, так одразу хтось починає тонути. Цьогоріч стихійне явище на так званому магістральному каналі МК-1 трапилося на місяць раніше, ніж у минулому році.
2 травня припустив щільний дощ, що тривав майже добу. Тоді випало 48 мм дощу, це у 22 рази більше добової норми. Загалом же впродовж першої декади травня випало 245% декадної норми опадів. Цілком зрозуміло, що така маса води - 480 тонн на гектар - не могла увібратися грунтом. Багатостраждальна ж річечка Сиртия, права притока Уборті, вона ж на картах управління водного господарства - магістральний канал МК-1, як був, так і залишається нерегульованим.
І знову, як і торік, до кабінету міського голови прийшла делегація місцевих жителів, постраждалих від підтоплення. У колективній заяві, під якою підписалися 17 чоловік - жителів вулиці Свято-Миколаївська та Ковпака прохання вирішити врешті проблему щорічного підтоплення їхніх земельних ділянок, за знищений урожай з яких не виплачується ніякої компенсації.

От і виходить, що треба тепер міському голові з виконкомом укупі з жителями слідкувати за погодою, щоб вчасно регулювати надлишки води. Ну, жителі то свою "лепту" вносять - хто дерево обріже, а гілля у воду скине, хто бур'ян з городу, хто мішок сміття... Так спільними зусиллями собі "допомагають" й ті, хто потім волає про допомогу.
Розумну пораду дав гідротехнік Олевської зони обслуговування меліоративних систем УВГ М.Г. Кравченко - щоб канал не ставав гальмом великої води, потрібно у суху пору кожному жителю, чиє обійстя сусідить з протокою, вирубати зарослі у руслі та по берегах (крім тих, які потребують укріплення), викосити осоку і очерет, вичистити сміття, бажано й мул вибрати на город! Решту клопотів повинні на себе взяти органи влади. Яких - озвучували самі люди. Скажімо, якби у містку, що на стику вулиць Ковпака і Б. Хмельницького лежали не одна, а дві труби, пропускна здатність його зросла б удвічі.
А от стосовно статусу самого каналу, то це питання перед обласним управлінням водного господарства та обласною державною адміністрацією збирається поставити міська рада. Бо й справді, чому це 5 кілометрів водної артерії у межах міста до цього часу залишаються безгоспними, а вздовж всієї її протяжності до с. Болярка відсутні шлюзи та заслонки?

Скільки коштує порядність?

Вже двадцять років наша країна теоретично намагається вирулити на прямий шлях розвитку, який влаштував би усіх. Багато українців існують на межі бідності, але все-таки радіють життю, дякують Богові за те, що мають, не просять більшого і намагаються жити так, щоб поруч з ними гарно жилося іншим людям. Але є ще одна категорія, і за спостереженнями, ця категорія ділиться на дві групи. До першої відносяться невдахи, які не бажають ні вчитися, ні працювати, воліють за краще дивитися у чарку, брудно лаятися і крушити все навколо себе. До другої групи відносяться ті, яким завжди мало - грошей, землі, багатства, і страшніші ті з них, які намагаються хизуватися тим, що мають більше: чи новим "навороченим" автомобілем, чи вищим парканом біля власного "замку" або породистим псом, якому можна все.
Наводимо читачам приклади про представників цих груп, які, на жаль, живуть в Олевську, десь зовсім поруч з нами.

Петро Лукашович Романчук, вже 7 років проживає у новозведеному будинку у кінці вулиці Свято-Миколаївської на в'їзді в Олевськ з боку Кишина. Щороку навесні він намагається озеленити узбіччя дороги, висаджуючи вздовж паркану саджанці лип. Проте жодному із деревець так і не вдалося не те що порадувати господаря чи переїжджих зеленню листочків та приємним ароматом квітів, а хоча б як слід укорінитися. Нещадна рука безголових вандалів трощить усе без розбору. Не стала винятком і нинішня весна - більшість саджанців знову постраждали.

Ще одна відвідувачка звернулася до міського голови А.В. Повара та редактора газети "Новини Олевська" Ю.В. Халімончука. Схвильованим голосом розповіла, як там, де вона мешкає - на межі переходу Олевська у Варварівку, живеться простим людям. Зокрема, її обурення стосувалося собак - породистих псів, яких позаводили собі олевські "мажори". Саме вони - собацюри - почувають і поводять себе, як господарі - не дають змоги вранці і ввечері проїхати чи пройти тому, хто не має крутого автомобіля, а вночі, збившись у зграї, витолочують людські городи.
Оскільки докричатися до власників собак за товстовисокими мурами практично неможливо, попросила передати цей глас народу через газету - може хоч так дійде?...

Ми звернулись до заступника міського голови В.В. Колбасюка за коментарем. Василь Васильович сказав, що поводження з домашніми тваринами обумовлено тепер Правилами благоустрою міста, затвердженими сесією міської ради і надрукованими у "Новинах Олевська". Якщо господарі домашніх тварин порушують Правила, то потім не повинні ображатися, якщо з їхніми улюбленцями поводитимуться так, як з бездомними тваринами.