Рейтинг

пʼятницю, 13 травня 2011 р.

Безгоспний канал

З року в рік у деяких "критичних" з приводу підтоплення місцях повторюється одна і та ж ситуація. Як тільки природа розщедриться на більшу, ніж треба, порцію вологи, так одразу хтось починає тонути. Цьогоріч стихійне явище на так званому магістральному каналі МК-1 трапилося на місяць раніше, ніж у минулому році.
2 травня припустив щільний дощ, що тривав майже добу. Тоді випало 48 мм дощу, це у 22 рази більше добової норми. Загалом же впродовж першої декади травня випало 245% декадної норми опадів. Цілком зрозуміло, що така маса води - 480 тонн на гектар - не могла увібратися грунтом. Багатостраждальна ж річечка Сиртия, права притока Уборті, вона ж на картах управління водного господарства - магістральний канал МК-1, як був, так і залишається нерегульованим.
І знову, як і торік, до кабінету міського голови прийшла делегація місцевих жителів, постраждалих від підтоплення. У колективній заяві, під якою підписалися 17 чоловік - жителів вулиці Свято-Миколаївська та Ковпака прохання вирішити врешті проблему щорічного підтоплення їхніх земельних ділянок, за знищений урожай з яких не виплачується ніякої компенсації.

От і виходить, що треба тепер міському голові з виконкомом укупі з жителями слідкувати за погодою, щоб вчасно регулювати надлишки води. Ну, жителі то свою "лепту" вносять - хто дерево обріже, а гілля у воду скине, хто бур'ян з городу, хто мішок сміття... Так спільними зусиллями собі "допомагають" й ті, хто потім волає про допомогу.
Розумну пораду дав гідротехнік Олевської зони обслуговування меліоративних систем УВГ М.Г. Кравченко - щоб канал не ставав гальмом великої води, потрібно у суху пору кожному жителю, чиє обійстя сусідить з протокою, вирубати зарослі у руслі та по берегах (крім тих, які потребують укріплення), викосити осоку і очерет, вичистити сміття, бажано й мул вибрати на город! Решту клопотів повинні на себе взяти органи влади. Яких - озвучували самі люди. Скажімо, якби у містку, що на стику вулиць Ковпака і Б. Хмельницького лежали не одна, а дві труби, пропускна здатність його зросла б удвічі.
А от стосовно статусу самого каналу, то це питання перед обласним управлінням водного господарства та обласною державною адміністрацією збирається поставити міська рада. Бо й справді, чому це 5 кілометрів водної артерії у межах міста до цього часу залишаються безгоспними, а вздовж всієї її протяжності до с. Болярка відсутні шлюзи та заслонки?

Немає коментарів:

Дописати коментар