Рейтинг

четвер, 24 березня 2011 р.

Фестиваль юних екологів

23 березня ми побували на 5 районному екологічному фестивалі дітей та педагогів «Голос Землі», який вперше проводився в приміщенні Олевської гімназії.
Людина стала людиною, коли почула шепіт листя, пісню коника, дзюрчання весняного струмка, легіт срібних дзвіночків, жайворонка в бездонному літньому небі, шурхіт хуртовини за вікном, ласкавий плюскіт води й урочисту тишу ночі, - почула, і, затамувавши подих, слухає сотні і тисячі літ цю чудесну музику життя.

Мабуть найбільшу насолоду і радість, найпалкішу любов до рідного краю, до життя, викликає спілкування з природою. Вона завжди чарувала нас і чарує,хвилювала і хвилює. Шепіт блакитної води,зелених дібров, спів пташок,запах і розмаїття квітів-усе це дорога серцю, ні з чим незрівнянна природа рідного краю.
Вітчизна і природа невіддільні... Кожному з нас рідна земля дає свої сили. Тільки вмій їх узяти, знай свою землю, люби її й шануй, і тоді вона поверне все тобі сторицею...
Однак знати і любити свій рідний край замало - його необхідно берегти, а інколи навіть і рятувати.

Людина повинна скрізь бути сама собою, і свою любов ствердити реальними справами.
І щоби підтвердити все вище сказане юні екологи змагалися між собою за таким номінаціями:
- конкурс екологічних плакатів та стіннівок;
- конкурс «В об'єктиві натураліста»;
- виставки-ілюстрації природоохоронної діяльності школярів;
- «Енергетичні ресурси Житомирщини та альтернативні джерела добування енергії»;
- «Енергозбереження в нашій сім’ї та навчальному закладі»;
- «Старим речам – нове життя»;
- «Економити енергію – це розумно»;
- «Збережемо Землю – почнемо з простих енергетичних рішень».
Додамо, що екологічна акція триває другий день (21 березня в Олевську відбувся конкурс агітбригад). Неймовірно цікаво та змістовно проходили роботи по секціям. Учасники, котрі тривалий час готували наукові роботи, в аудиторій їх захищали. Досвідченні члени журі їх важно слухали, та належно оцінювали.

Приємно здивували окремі школи своїми проектами та ідеями. Учень Олевської гімназії Юрій Рябой разом з викладачем запропонували проект нової ГЕС на Уборті, ККД якої буде значно вищим, ніж реконструйованої Лопатицької. Дану тему ми незабаром висвітлимо докладніше.
Цікавими та оригінальними видалися рукотворні іграшки та сувеніри, котрі виготовленні з пластику, поліетилену, тобто всього того, що найбільш разюче б’є по екології країни. Було наведено сотню переконливих аргументів необхідності заощадження електроенергії та ресурсів.

І ось настав довгоочікуваний момент підведення підсумків. Близько трьох годин наполегливої роботи юних науковців не виявилися марними. Кожен з ніс ідею, котру потрібно донести до відома кожного та реалізувати.
Отож, в номінації «Старим речам – нове життя» перемогла гімназистка Тельнях Наталія, «Енергозбереження в нашій сім’ї та навчальному закладі» - учениця Кам’янської ЗОШ Горпинич Анжеліка.
В наступній номінації «Енергетичні ресурси Житомирщини та альтернативні джерела добування енергії» перше місце поділили учень Олевської гімназії Юрій Рябой та Науменко Іван (ЗОШ №2).

Учениця Новобілокоровицької ЗОШ №3 Мартинюк Яна найкраще висвітлила тему «Збережемо Землю – почнемо з простих енергетичних рішень», а юна гімназистка Кондратовець Софія була найкращою в номінації «Економити енергію – це розумно».
Також відомо ім’я переможниці фотоконкурсу «В об'єктиві натураліста». Нею стала учениця Олевської гімназії Скороход Юлія.
Сподіваємося, що старання цієї підростаючої молодої еліти не залишаться поза увагою людей, і кожен для себе зробить правильний висновок.