Рейтинг

четвер, 21 квітня 2011 р.

Прокуратура області порушила кримінальну справу проти Фіца З.Р.

Не секрет, що для окремих чиновників, придбання прав на землю, зміна її цільового використання під комерційне призначення і подальший її продаж є одним з основних джерел свого добробуту.

Так, в Олевському районі встановлено, що в останні дні своєї каденції колишнім головою Олевської райдержадміністрації Зіновієм Фіцем в березні-квітні 2010 року було прийнято рішення змінити цільове призначення земель, отриманих у власність для ведення сільськогосподарського виробництва вздовж автодороги Київ-Ковель під землі комерційного призначення.

Цікаво, що такими «щасливчиками» стали родичі колишнього голови Олевської райдержадміністрації, його заступників та керівників державних органів виконавчої влади району, які отримали привабливі, з точки зору бізнесу, земельні ділянки вздовж автодороги загальнодержавного значення.
За результатами перевірки, Житомирським міжрайонним природоохоронним прокурором внесено 18 протестів на розпорядження голови Олевської райдержадміністрації (від 08.04.10 р.), яким надано дозвіл на зміну цільового призначення землі з сільськогосподарського використання на землі комерційного призначення.
Всі 18 протестів, внесених прокуратурою, були задоволені Житомирською облдержадміністрацією.
Таким чином, Житомирської природоохоронною прокуратурою було припинено незаконну зміну цільового призначення більше 30 га землі сільськогосподарського призначення. Про це на початку 2011 повідомляє Сергій Кока, Житомирський міжрайонний природоохоронний прокурор.
Також проведено перевірку законності надання у власність громадянам земельних ділянок уздовж автодороги Київ-Ковель в Олевському районі. 21 квітня на сесії Олевської районної ради голова Харченко М.А. зачитав депутатам листа від Житомирської обласної прокуратури про порушення кримінальної справи по двом статтям проти Фіца З.Р., котрий на даний момент є дапутатом райради.

Проблеми та шляхи їх вирішення. Депутати дискутують

19 квітня відбулося шосте пленарне засідання міської ради, на порядок денний якого потрапило 15 питань. Зважаючи, що сесії передувала акція протесту комуністів, депутати наперед знали, що буде «гаряче». І вони не помилилися: на засідання міської ради з'явилася вся комуністична еліта Олевського району, члени якої ще на початку роздали депутатам свої проекти рішень. Одне із них – відміна прийнятого 28.02.2011 року на четвертій сесії рішення стосовно згоди на встановлення пам'ятного знаку з нагоди 70-річчя утворення Олевської республіки, та згода на встановлення меморіальної дошки першому секретарю Житомирського обкому О.Ф. Федорову по вулиці ім. Федорова. Звичайно, що голосів для підтримки у комуністів забракло в обох питаннях.

Крім наболілих питань можна віднести і фінансові. 131500 гривень вільного залишку бюджетних коштів більшість депутатів вирішили розподілити таким чином:
- Видатки на апарат управління – 66862 грн.
- серед них заробітна плата з нарахуванням – 43616
- ЦХЕТУМ – 13100
- матеріальна допомога населенню – 8000
- благоустрій – 7800
- заходи (день міста, 9 травня) – 10000
- Будпослуги (рішення суду) – 10000
- та інше.

На розгляд депутатів подано проект рішення стосовно діяльності Олевського фарфорового заводу. ТОВ «ОФЗ» використовує земельну ділянку площею 7 гектарів по вулиці Кірова, без правовстановлюючих документів на земельну ділянку та з 2010 року сплачує податок на земельну ділянку, замість сплати за оренду землі, із-за чого міська рада недоотримує значні надходження до бюджету, враховуючи також факт встановлення обладнання по переробленню деревини та мийки автотранспортних засобів. За останніми даними загальний борг перед Олевською міською радою становить близько 5000000 гривень, що перевищує весь річний бюджет міста. Зараз дане питання детально вивчається.
Важливим та вигідним для міста було рішення про передачу у спільну комунальну власність територіальних громад, сіл, селищ та міста району Центру художньо-естетичної творчості учнівської молоді. Враховуючи відсутність у міському бюджеті коштів на утримання Олевського ЦХЕТУМу, міська рада вирішила дати згоду на передачу ЦХЕТУМу у спільну комунальну власність територіальних громад із збереженням за гр. Гречко А.М. права на оренду спортивного залу терміном 15 років.
Також на пленарному засіданні депутати розглянули та прийняли рішення низки питань, які ми детально оприлюднимо незабаром.

Депутати також вчаться

Інститут Політичної Освіти спільно з Фондом Едуардо Фрея, протягом 2011року організовує серію навчальних семінарів для депутатів місцевих рад з усіх областей України. В ході навчань їх учасники отримають необхідні знання та практичні навички стосовно статусу депутата місцевої ради, організації роботи органів місцевого самоврядування, бюджетних та земельних відносин на місцевому рівні, житлово-комунальної сфери тощо.

У рамках проекту «Місцеве самоврядування. Крок до ефективності», 15-17 квітня у передмісті Львова відбувся перший навчальний семінар для депутатів Житомирської, Черкаської, Чернігівської, Київської, Кіровоградської та Вінницької областей. До фіксованої групи з 30 чоловік потрапили найсміливіші та найактивніші депутати віком до 40 років, котрі попередньо пройшли жорсткий відбір, та направили організаторам есе на тему «Мене обрано депутатом. Що далі?». До щасливої тридцятки також потрапив наймолодший депутат Олевської міської ради Олександр Ніколайчук.
Привітними та неординарними видалися депутатам їх викладачі-тренери. Кожен з них має за плечима неабиякий професійний досвід та досягнення. Серед них директор Інституту Андрій Странніков - депутат Київської міської ради кількох скликань та екс-заступник голови районної ради; Любомир Грицак - Голова ВМГО "Молодий Рух", координатор проекту; Олександр Солонтай – колишній депутат Закарпатської облради, провідний експерт з питань місцевого розвитку; Олександр Ганущин – депутат Львівської обласної ради; Петро Черник – експерт з публічних виступів; представник Фонду Едуардо Фрея з Королівства Нідерланди Кіліан Ваву та інші.
Неймовірно цікавими та змістовними були виступи лекторів. Кожен з них розповідав та наводив власні факти із життя, і разом з тим постійно підтримував живу розмову з депутатами. Звичайно, рівень експертів Інституту Політичної Освіти значно перевищував обізнаність молодих депутатів у своїх правах та обов'язках, проте знайшлися і такі, що приємно вразили і досвідчених викладачів.
За три продуктивно організованих дні учасники заходу намагалися засвоїти аспекти успішної діяльності на пленарному засіданні, більш детальніше зрозуміти, що ж насправді являє собою депутатський мандат, організувати роботу депутатської приймальні, складати запити та звернення, вивчити проблеми комунікації громадськості та органів влади, ознайомитися з мистецтвом публічного виступу та просто поділитися досвідом.

Також можна було перейняти досвід міжнародного рівня. Волонтер з Нідерландів розповів про специфіку місцевого самоврядування своєї країни. Окрім цього, всі мали нагоду познайомитися ближче одне з одним під час «дружньої вечері». Саме в такий момент розумієш, що депутати також люди, котрі вміють співати, танцювати, та гарно й весело проводити час.

Незабаром депутати Центральної України знову зберуться на новому семінарі для того, щоб у найближчому майбутньому здобуті знання застосувати у громадській та професійній діяльності.

Нереальний, але факт. Знову ДТП в Олевську

Сьогодні, близько 15-30 в Олевську по вулиці Святомиколаївській, поблизу відділення Укртелекому сталася дорожню транспортна пригода. Водій трактора не впоравшись з керуванням на різкому повороті втратив рівновагу та перевернувся. Дякуючи Богу, ніхто серйозно не постраждав.
На місце пригоди відразу прибули рятувальники. Ситуацію ускладнювало те, що через ремонт паралельної вулиці Княгині Ольги, рух транспорту на даному відрізку став двостороннім. МНСники огородили місце пригоди, і на допомого викликали додаткову техніку.
Пізніше з’ясувалося, що транспорт належить підприємству Будпослуги-2, котре займається по дворовим вивозом сміття. Обставини та деталі пригоди встановлюються.