Рейтинг

понеділок, 7 березня 2011 р.

Свято-Миколаївській церкві виповнилося 415 років

П'ятикупольна православна Свято-Миколаївська церква заснована на початку 1596 року - найвизначніша пам'ятка Олевщини, до того ж - найстаріша культова споруда області.
Мурована церква Святого Миколая Чудотворця УПЦ Московського патріархату в м.Олевську - класичний взірець укріпленого храму українського середньовіччя зі стінами товщиною майже в 2 метра та вузенькими вікнами-бійницями. Первісно церква мала один купол, але дійшла до наших часів із добудованими пізніше псевдо-бароковими банями. Оригінальні фрески, на жаль, не збереглися, внутрішній розпис Миколаївської церкви в Олевську був виконаний московськими майстрами в XX ст. в російському стилі. Особливої уваги заслуговує дзвіниця із оригінальним горішнім хрестом-сонцем, характерним для тогочасної литовської католицької традиції.

Богослужіння в святині проводяться щотижня, а на великі православні свята на подвір'ї та в будівлі церкви "ніде яблуку впасти".
Ще є легенда про підземний хід, який від церкви простягається за місто на десятки кілометрів. Однак навіть місцеві краєзнавці та історики його так й не дослідили.

Немає коментарів:

Дописати коментар