Рейтинг

четвер, 26 травня 2011 р.

"Золотий" подарунок місту

Сьогодні в Олевську відбулося урочисте відкриття ювелірного магазину «Рубін». З нагоди відкриття, власники торгової точки по-святковому прикрасили зовнішній фасад приміщення та запросили почесних й відомих людей міста.
Власник ювелірки «Рубін» Чемерисюк Тетяна Андріївна розповіла, що будівництво та відкриття довгоочікуваного магазину тривало декілька років. З різних причин не вдавалося ввести приміщення в експлуатацію, проте сьогодні фортуна була на нашому боці. Навіть мер Олевська Повар Анатолій Васильович, котрий з’явився на офіційній частині, досить високо оцінив роботу, та побажав господарям добробуту й подальшого процвітання.
Для покупців адміністрація магазину підготувала досить цікаві та приємні подарунки. Перша п’ятірка клієнтів, котрі придбали золоті вироби, отримали в подарунок дорогі золоті прикраси. Цими щасливчиками стали: Черних О.С., Левчук Р.Н., Полуніна Л.М., Ухватова Анна (всі з міста Олевськ), та Панасюк Т.В. з смт.Білокоровичі. Також п’ятірка щасливчиків була визначена серед ти, хто придбав вироби зі срібла.
Загалом магазин створений виключно у сучасному та вишуканому стилі. Дизайн інтер’єру вражає своєю красою та функціональністю. За словами Чемерисюк Т.А., в новоствореному магазині працюватиме кваліфікований персонал, тому завжди пануватиме гарне відношення до покупців.
В магазині «Рубін» представлений великий асортимент виробів із золота, срібла, виробів із дорогоцінним камінням. Окрім цього, покупцям пропонується широкий вибір оригінальних подарунків. В перші дні для клієнтів діятимуть постійні знижки. Тому завітайте до нового магазину по вулиці Привокзальній, та вполюйте свою золоту прикрасу.

Найдорожча водопровідна вода в Олевську

На початку року, Прем'єр-міністра України Миколу Азарова обурило те, що існує колосальна різниця в комунальних тарифах в різних регіонах країни.
На одній з прес-конференцій він доручив профільному міністерству розібратися та урівняти ціни на тарифи. Проте за останні місяці ніякої реакцій та якісних змін не відбулося.
На запитання коли відбудеться перегляд тарифної сітки, та за якою схемою платитимуть громадяни відповів заступник начальника ЖКГ Житомирської облдержадміністрації Тетяна Ярема.

«Ні яких інструкції зі сторони Кабміну по цьому питання поки не надходило. А ціни на одну й ту саму комунальну послугу в різних регіонах країни дійсно можуть відрізнятися в 5 і більше раз. Причини різні: довжина водопроводу або теплових мереж, їх технічне зношення, енергоємність обладнання та інше».

Наприклад, найдорожча питна вода в Олевську. Вона не просто дорога, вона захмарно дорога. Її собівартість 23,40 гривні за кубометр. Для порівняння: в Житомирі куб води коштує 2,69грн (реальний тариф з урахуванням всіх податків – 2,18 грн.), в Ружині – 2,13 грн.
При цьому тариф на олевську воду трохи більше 10 гривень – покриває її собівартість менше ніж на 40%. Більш всього в Олевську воду, привезену з льодовиків Антарктиди, вручну пропускають через нанофільтри, проганяють через центрифуги та метровий прошарок активованого вугілля, знезаражують озоном, збагачують мікроелементами, а потім з кришталевого відерка заливають у водопровід, зроблений з срібних труб. Інших пояснень такій ціні, затверджених Держінспекцією по контролю за цінами, більше немає.
Виходить, що в Олевську живуть найбагатші люди України, котрі погодилися сплачувати дані тарифи.

PS. зважаючи на поступове надходження інформації, ми вирішили поетапно інформувати Вас, шановні читачі. Друга частина статті з'явиться незабаром.

Створення безперешкодного доступу

19 травня за участю представників Житомирської обласної державної адміністрації, обласної громадської організації людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім'я», відповідно до програми «Створення безперешкодного доступу», в Олевську проводився моніторинг на предмет доступності до об'єктів соціальної та інженерно - транспортної інфраструктури міста представників маломобільної групи населення (матерів з дитячими візками, відбувся людей похилого віку, людей на інвалідних візках).
Перевірці на доступність підлягали будівлі міста: райдержадміністрація міська рада, районний Будинок культури пенсійний фонд, центр зайнятості, лікарня, поліклініка, вокзали, магазини та аптеки.
Також в райдержадміністрації «круглий стіл» за участю головного спеціаліста головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА, члена Комітету доступності Житомирської ОДА Т.В.Войналович, заступника керуючого Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Я.Ю. Возного, начальника інспекції ДАБК в Житомирській області В.В. Кучерявого представника НАІУ в Житомирській області голови Житомирської обласної громадської організації людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім'я» Н.Д.Ковалюк, заступника голови РДА О.С.Ковальчука, начальника УП СЗН В.І. Мельник, начальника відділу архітектури РДА В.Б. П'ятницького, начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту РДА С.О.Мельник.

З базовими навичками проведення досліджень ознайомилась робоча група Олевська

24-25 травня в приміщенні Олевської міської ради пройшов четвертий тренінг у рамках проекту «Сталий міський розвиток». Тема тренінгу – «Базові навички проведення досліджень». Почесними гостями і воодночас професійними тренерами цього разу були Оксана Івасів та Матусяк Оксана Матусяк.

Соціологічні дослідження – це одна з основних складових процесу розробки стратегічного плану міста. Саме тому робочим групам міст-учасників, які зараз цим займаються, необхідні були такі знання, аби проводити дослідження на професійному рівні.
Зокрема, під час тренінгу були розглянуті такі теми як суть соціологічного дослідження, етика його проведення, програма, складові дослідження, визначення його мети та завдання, цільової групи.
Окрім отриманих теоретичних знань учасникам тренінгу вдалося закріпити ці знання на практиці, визначивши проблему, мету, завдання, предмету, цільової групи та гіпотез конкретного дослідження.

Другий день тренінгу був присвячений таким темам як організація та проведення фокус-груп, аналіз отриманих даних, підготовка звіту про результати досліджень.

Під час неофіційних розмов тренери разом з ініціативною групою жваво обговорювали проблеми міста та шляхи їх вирішення. Крім того, експерти надали представникам місцевих громадських організацій, котрі взяли участь в написанні проекту для отримання гранту, свої професійні рекомендації.

Наостанок, кожен з членів ініціативної групи отримав сертифікат про проходження навчання на тренінгу «Базові навички проведення досліджень».

370 років з надання Олевську магдебурзького права

Як гласить історична довідка: "1641 року польський король надав Олевську магдебурзьке право, дозволив проводити щотижневі торги і два ярмарки на рік".
Органи міського самоврядування на основі магдебурзького права займали окреме місце в системі місцевої влади. У середині XVII століття цим правом користувалась більшість міст України.

На жаль, ми не маємо часу попрацювати в архівах для того, щоб більш детально дізнатися, як громада нашого міста вирішувала питання 300 років тому назад. Але завдяки М.М. Пилипчук, яка надала матеріали про місцеве самоврядування в Олевську для першого видання про наше місто "Там, де Уборть тихенько співа...", ми знаємо принаймні прізвища людей, які займали керівні посади в Олевській селищній (на той час) раді, починаючи з 20-х років двадцятого століття. Дійсно, на сьогоднішній день відомі тільки прізвища Олевських.

Незважаючи на те, що Олевськ - одне з найдревніших міст Полісся, голів селищної ради та виконкому, які більшій частині мешканців Олевська ні про що не говорять: Єрмогенов, Климашевський, Цвітоцький, Фінонгенов...
Відомі також прізвища людей, які керували селищем одразу після війни: Продащук, Осминуха, Демидов.

Більш детальна інформація зібрана про найактивніших представників громади, починаючи з 60-х років минулого століття. Цих людей пам'ятає багато мешканців міста, адже дехто й
досі проживає в Олевську чи в якихось інших містах країни, тут живуть їхні діти, онуки і вже й правнуки.

У свій час головами селищної ради працювали Василь Петрович Романчук, Феодосія Петрівна Ліпей, Микола Миколайович Покальчук, Надія Тимофіївна Ничипорчук, Володимир Пилипович Ничипорчук, Віктор Васильович Штурба, Володимир Людвикович Світельський, Андрій Іванович Редько.

Довгий час секретарями ради і заступниками голови працювали Валентина Григорівна Гришенчук, Марія Матвіївна Гербен, Іван Якович Слинчук, Валентина Петрівна Редько, Михайло Михайлович Ставський, Марія Феодосіївна Шибецька та інші.
За багаторічну історію місцевого самоврядування люди, які очолювали територіальну громаду, працювали в умовах різного законодавства, фінансових ситуаціях і з різним кількісним депутатським складом (наприклад, у 1982 році до Олевської селищної ради було обрано 120 депутатів). Та безперечно одне: кожен з них, і очолювані ними ради та виконавчі комітети, залишили свій слід в історії міста.