Рейтинг

четвер, 26 травня 2011 р.

370 років з надання Олевську магдебурзького права

Як гласить історична довідка: "1641 року польський король надав Олевську магдебурзьке право, дозволив проводити щотижневі торги і два ярмарки на рік".
Органи міського самоврядування на основі магдебурзького права займали окреме місце в системі місцевої влади. У середині XVII століття цим правом користувалась більшість міст України.

На жаль, ми не маємо часу попрацювати в архівах для того, щоб більш детально дізнатися, як громада нашого міста вирішувала питання 300 років тому назад. Але завдяки М.М. Пилипчук, яка надала матеріали про місцеве самоврядування в Олевську для першого видання про наше місто "Там, де Уборть тихенько співа...", ми знаємо принаймні прізвища людей, які займали керівні посади в Олевській селищній (на той час) раді, починаючи з 20-х років двадцятого століття. Дійсно, на сьогоднішній день відомі тільки прізвища Олевських.

Незважаючи на те, що Олевськ - одне з найдревніших міст Полісся, голів селищної ради та виконкому, які більшій частині мешканців Олевська ні про що не говорять: Єрмогенов, Климашевський, Цвітоцький, Фінонгенов...
Відомі також прізвища людей, які керували селищем одразу після війни: Продащук, Осминуха, Демидов.

Більш детальна інформація зібрана про найактивніших представників громади, починаючи з 60-х років минулого століття. Цих людей пам'ятає багато мешканців міста, адже дехто й
досі проживає в Олевську чи в якихось інших містах країни, тут живуть їхні діти, онуки і вже й правнуки.

У свій час головами селищної ради працювали Василь Петрович Романчук, Феодосія Петрівна Ліпей, Микола Миколайович Покальчук, Надія Тимофіївна Ничипорчук, Володимир Пилипович Ничипорчук, Віктор Васильович Штурба, Володимир Людвикович Світельський, Андрій Іванович Редько.

Довгий час секретарями ради і заступниками голови працювали Валентина Григорівна Гришенчук, Марія Матвіївна Гербен, Іван Якович Слинчук, Валентина Петрівна Редько, Михайло Михайлович Ставський, Марія Феодосіївна Шибецька та інші.
За багаторічну історію місцевого самоврядування люди, які очолювали територіальну громаду, працювали в умовах різного законодавства, фінансових ситуаціях і з різним кількісним депутатським складом (наприклад, у 1982 році до Олевської селищної ради було обрано 120 депутатів). Та безперечно одне: кожен з них, і очолювані ними ради та виконавчі комітети, залишили свій слід в історії міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар