Рейтинг

пʼятницю, 22 липня 2011 р.

Місцеві депутати переймають європейський досвід

Щоб виконати депутатам все, що обіцяли під час виборів, потрібно довго й наполегливо вчитися. Тому Інститут Політичної Освіти спільно з Фондом Едуардо Фрея, протягом 2011року організовує серію навчальних семінарів для депутатів місцевих рад з усіх областей України.
У рамках проекту «Місцеве самоврядування. Крок до ефективності», 10-12 відбувся вже другий навчальний семінар для депутатів Житомирської, Черкаської, Чернігівської, Київської, Кіровоградської та Вінницької областей. А для того, щоб знання краще засвоїлися, експертами Інституту Політичної Освіти було вирішено провести виїзне навчання на південному березі Криму в містечку Коктебель. Здобувати знання та переймати досвід молодих та успішних поїхав також депутат Олевської міської ради Олександр Ніколайчук.
Основною тематикою семінару були бюджетні аспекти та комунальна власність. Провідні експерти України за неповних три дні надали новообраним депутатам всю необхідну практично-теоретичну інформацію зі сфери їх діяльності. Зокрема, міфи про житлово-комунальне господарство розвіяв начальник управління муніципального розвитку Житомирської міської ради та депутат V скликання Олександр Круківський. Окрім загальної характеристики «нехитрих» схем розкрадання комунального майна, шановний експерт роз’яснив депутатам їх права та обов’язки.
Цілих п’ять лекцій було присвячено бюджетному процесу та формуванню місцевих бюджетів. Професор Херсонського національного технічного університету та колишній голова районної ради Іван Лопушинський розповів своїм «учням» механізм та послідовність дій при формуванні місцевого бюджету, та ознайомив всіх з обов’язками при врахуванні своїх інтересів.
Про психологічні аспекти депутатської діяльності та ефективну роботу в комісії розповіли директор Інституту Андрій Странніков та тренер з питань місцевого розвитку, процедур прийняття рішень на місцевому рівні, організаційної роботи органів місцевої влади Олександр Солонтай.
Саме після цього більшості з депутатів стало зрозуміло, що таке бути депутатом і що таке відповідальність перед найважливішими для них людьми – які віддали їм голоси і можуть віддати на наступних виборах.
Окрім того, спільно з експертом Інституту Політичної Освіти Любомиром Грицаком депутати організували та провели живу прес-конференцію, навчилися висвітлювати та звітувати про свою діяльність, співпрацювати зі ЗМІ.
Родзинкою та приємною несподіванкою стала зустріч з тренером Фонду Едуардо Фрея, голландським експертом та депутатом Роттердамської міської ради Христофом Веєлмакером.
Шановний гість ознайомив українців з моделлю управління своєї країни та місцевими бюджетами. Христоф Веєлмакер сказав, що їх місцевий бюджет з приходом кризи значно скоротився, і складає лише якихось 4,4 млрд.євро в рік (приблизно 50 млрд. гривень).
Здивовані були наші депутати, коли почули від європейського експерта його розуміння поняття «корупції». Зі слів експерта, «корупція» - це нераціональне використання ресурсів, дрібні для нас зловживання, недотримання нейтральності… Шкода, що в Україні все набагато гірше.

Наостанок хочеться зробити висновок, що нам необхідно знати та переймати досвід європейських держав. Знання створять уявлення про те, яким може бути територіальний устрій України, покажуть плюси й мінуси тієї чи іншої моделі, і в перспективі ми зможемо вносити свої пропозиції до проектів і концепцій, які запропоновані на державному рівні.

Інвестиції в Олевський район

За перший квартал 2011 року підприємствами та організаціями Олевського району всіх форм власності у фактичних цінах освоєно 2716 тис. грн. В тому числі сума ПДВ складає 345 тис. грн.
Інвестиції в основний капітал становлять з ПДВ - 1539 тис. грн.

На капітальне будівництво було використано 810 тис. грн., на придбання машин, обладнання, інвентаря використано 328 тис. грн. Вартість транспортних засобів становить 212 тис. грн.
На придбання існуючих будівель та споруд використано 777 тис. грн. На проведення капітального ремонту використали 233 тис. грн.
Решта коштів - 11 тис. грн. пішли на інші необоротні матеріальні активи.
За джерелами фінансування кошти державного бюджету становлять 17 тис. грн., кошти місцевого бюджету складають 237 тис. грн.

За власні кошти підприємств і організацій освоєно 2037 тис.грн., кредити банків складають 80 тис. грн., і 7 тис. грн. за рахунок амортизаційних відрахувань.
Капітальні інвестиції за окремими видами активів складають, нежитлові будівлі 311 тис. грн. з них нові активи 80 тис.грн., та витрати на капітальний ремонт 231 тис. грн. Інженерні споруди 1497 тис. грн., з них нові активи - 719 тис. грн. і активи, які були у використані 777 тис. грн.
На машини та обладнання використано 328 тис. грн. На нові активи використано 294 тис. грн. та активи що були у використані 34 тис.грн. На електричне та електронне устаткування використано 10 тис. грн.
На придбання транспортних засобів використано 224 тис. грн., на нові активи 69 тис. грн. решта використано на активи, які були у використанні та капітальний ремонт.

                                                                                                            Олевський відділ статистики

Звернення до жителів Олевська

Олевська міська рада просить Вас привести свою прибудинкову територію у відповідність до Правил благоустрою, а саме: прибрати з тротуарів чи проїжджої частини дрова, будівельні матеріали, сіно, відремонтувати паркани, обрізати гілля дерев і кущів, викосити траву та знищити бур'яни.

Витяг з ПРАВИЛ благоустрою території міста Олевська.

4.3. Порядок здійснення благоустрою та утримання прибудинкової території, територій житлової та громадської забудови.
4.3.1. Благоустрій території житлової та громадської забудови здійснюється з урахуванням вимог використання цієї території відповідно до "Правил утримання жилих будинків та при будинкових територій", затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства України від 17.05.2005 р. № 76, затвердженої містобудівної документації, регіональних і місцевих правил забудови, цих Правил, а також установлених державних стандартів, норм і правил.
4.3.3. Благоустрій присадибної ділянки проводиться її власником або користувачем цієї ділянки. Власник або користувач присадибної ділянки зобов'язані на умовах договору, укладеного зі спеціалізованим підприємством або самостійно, забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки.
Підприємствам, установам, організаціям всіх форм власності, фізичним особам-підприємцям, громадянам суворо забороняється створювати звалища та скидати сміття за межами відведених для цього місць.

Забороняється

розміщення та/або залишення будівельних матеріалів (піску, щебеню, мішків із матеріалами та ін.), будівельного сміття та відходів на прибудинкових територіях, територіях житлової та громадської забудови понад строки проведення будівельних та інших ремонтних робіт, але не більш однієї доби без відповідного погодження з міською радою.
4.3.8. Власники приватних, користувачі орендованих будинків повинні прибирати прилеглу територію від паркану домоволодіння до краю проїзної частини дороги.

Комісією міської ради упродовж червня місяця передбачається інспекційний об'їзд території з метою вивчення стану дотримання Правил благоустрою міста. При виявлені порушень Правил благоустрою на порушників будуть накладені штрафи у відповідності до Кодексу України про адміністративні порушення.

Стаття 152.
Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.
Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340,0 - 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850,0 - 1700,0 грн.).

Підприємці проти...

Днями ми опубліковували звернення представників релігійних конфесій міста Олевська до міського голови А.В. Повара з пропозицією розглянути можливість заборони торгівлі у неділю на кооперативному ринку.
У вихідний - до церкви чи на базар? - це питання із зрозумілих причин викликало певний резонанс у суспільстві. Сьогодні ми оприлюднюємо одну із думок, яка була днями офіційно оприлюднена в міській газеті "Новини Олевська".

"Ми, підприємці Олевського кооперативного ринку, не підтримуємо ідею заборони торгівлі у неділю. Неділя - це один найсприятливіший день, коли люди можуть продати власноруч вироблену, вирощену продукцію чи свій товар, та заробити собі на прожиття.
Підприємці сплачують податки та роблять відрахування за повний місяць, незалежно від того, працюють вони чи ні.
Якщо забороняти торгівлю у неділю на ринку, то треба забороняти її і в промислових та господарських магазинах по всьому місту, залишивши лише продукти харчування, продавати які треба після закінчення служби у церкві.
Ми ж вважаємо, що кожна людина повинна сама свідомо вирішувати, йти їй до церкви чи на ринок. А якщо потрібно відвідати хворих у лікарні чи немічних у будинку пристарілих, то не треба чекати неділі, ці справи можна зробити і в будь-який інший день тижня"

Зробимо вулицю привабливішою

Два дні, упродовж 15-16 червня працівники Олевського РЕМ проводили очистку ліній електропередач від зайвого гілля дерев, яке густо розрослося за неповну половину першого літного місяця.
Особливо ретельно працівники обрізали каштани обабіч вулиці Княгині Ольги. Внаслідок таких планових робіт частина Олевська отримувала електропостачання з перебоями, тому завзяті працівники РЕМу працювали на високій передачі.
Незважаючи на тимчасову непривабливість дерев, зроблено, усе ж правильно, адже крім дотримання правил благоустрою, дерева з часом набувають потрібної форми.
Остання подібна робота виконувалася по вулиці Володимирській.

ДТП, пожежі, утоплення...

Лише 15 червня на території області зареєстровано 15 повідомлень про надзвичайні події, серед них 6 пожеж, 2 ДТП, 2 пригоди на воді, 3 повідомлення про виявлення вибухонебезпечних предметів та 2 випадки травматизму. Всього під впливом різних факторів в області 5 осіб загинуло та 1 травмовано.

Не перестають займатись торфополя поблизу хутора Верба Олевського району. Цієї доби на землях запасу Новоозерянської сільської ради знищено 1 га торфу.

Крім того в області горіло 3 господарські будівлі, дерев’яний сінник та балкон квартири у м. Малин. У Ємільчинському районі сарай згорів повністю.

МНС б’є на сполох. Щодоби до нас надходять повідомлення про утоплення. Так у неділю внаслідок необережного поводження на воді, в р. Гуйва втопився 35 річний чоловік. Ще один чоловік віком 67 років втопився у вівторок в м. Житомир у р. Тетерів. З початку купального сезону в області вже 23 громадян стали жертвами води.

Громадяни! рятувальники застерігають: дотримуйтесь правил безпеки на воді. Ні в якому разі не купайтесь у нетверезому стані.

Місцеві мільйонери

Станом на 01 червня 2011 громадянами Житомирщини, які отримали у 2010 році дохід більше 1 млн.грн., до податкових органів області було подано 50 декларацій на суму майже 90 мільйонів гривень.
Найбільшу кількість «мільйонних» декларацій отримали податківці обласного центру – 39. Проте, жодної такої декларації не було зафіксовано у податковій інспекції міста Бердичева, який на сьогодні є порівняно індустріальним.

У 47-ми деклараціях громадянами було задекларовано доходи в сумі від 1 до 5 млн.грн., сума від 5 млн.грн. до 10 млн.грн. вказана у 2-х деклараціях, в 1-й декларації задекларовано понад 10 млн.грн.

Інформація щодо олевських мільйонерів нам невідома, проте за неофіційними даними в районі проживає 1-2 таких "щасливчики".
Головним джерелом збагачення наших земляків стали доходи, отримані у вигляді дивідендів, інвестиційного прибутку та від продажу нерухомого майна.

Заступник губернатора відвідав Олевський район

8 червня, в рамках робочої поїздки, заступник голови Житомирської облдержадміністрації Микола Миколайович Дейсан на Олевщині провів особистий прийом громадян. Разом з головою Олевської райдержадміністрації Андрієм Васильовичем Дяченком вони уважно вивчали питання, з якими до них зверталися люди.
Одинока жінка із Новоозерян просила посприяти у виділенні їй житла, яке вкрай необхідне для виховання дитини-інваліда у відповідних умовах.
Інше звернення - від делегації олевчанок: вжити заходів щодо очищення річечки, що протікає в Олевську через вулиці Ковпака та Свято-Миколаївську і при інтенсивних опадах підтоплює городи.
Від жителів сіл Тепениця, Артинськ та Обище було прохання втрутитися в проблему усіх мешканців району - відміну з 6 червня ряду рейсів дизель-поїзда сполучення Олевськ - Коростень, а також надати фінансову допомогу для завершення будівництва дороги Олевськ-Тепениця.
Микола Дейсан та Андрій Дяченко взяли під особистий контроль всі питання, пообіцявши зробити все від них залежне, аби допомогти людям. За результатами прийому дано відповідні доручення.

Олевський ЦХЕТУМ нарешті отримав нового власника

Олевський ЦХЕТУМ з комунальної власності Олевської територіальної громади було передано у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міста району в цілому згідно з діючим штатним розписом та основними засобами. Дане рішення одноголосно прийняли депутати Олевської районної ради на II пленарному засіданні IV сесії 30 травня 2011 року.
Зразок рішення та умови передачі подаємо нижче. Вже незабаром ми зможемо проінформувати Вас про зміни в роботі закладу позашкільної освіти та умови фінансування.
1. Дати згоду на прийняття із комунальної власності Олевської територіальної громади у власність територіальних громад сіл, селищ, міста, району Олевського Центру художньо-естетичної творчості учнівської молоді, що знаходиться за адресою: м.Олевськ вул. Кірова,30 та основних засобів згідно з переліком (додається).
2. Районній державній адміністрації здійснити прийняття об'єктів та основних засобів у відповідності до чинного законодавства, оформивши акт приймання-передачі та подати його на затвердження сесії районної ради.
3. Визнати балансоутримувачем даного об'єкту та основних засобів відділ освіти районної державної адміністрації.
4. Доручити відділу освіти районної державної адміністрації провести переоформлення свідоцтва про право власності на нерухоме майно згідно чинного законодавства.
5. Зберегти за приватним підприємцем Гречко Анатолієм Миколаєвичем право на оренду спортивного залу ЦХЕТУМу у відповідності до договору оренди від 02.02.2010р.
6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань бюджету та комунальної власності.

Олевськ отримає нову сміттєзбиральну техніку

Депутати Олевської міської ради дали згоду на придбання у перспективі сміттєзбиральної техніки для міста. Відповідний проект рішення розглядався на сьомій сесії 2 червня.

Згідно попереднього проекту рішення планувалося отримати техніку в лізинг на невідомих умовах. Проте, обраних громадою депутатів не задовольнив даний проект, і вони почали жваво дискутувати. Кожен мав змогу висловитися, а дехто навіть наводив випадки з власного життя.

Згодом депутати дійшли згоди, та додали до проекту рішення слова – «або у кредит». Окрім того, у документ було включено ще одну умову – машина має бути переобладнана на споживання газу метану.

Комісії з питань бюджету і комунальної власності міської ради було доручено вивчити це питання та подати пропозиції, який шлях придбання техніки більш ефективний.
На сьогодні йде мова про придбання комунальної техніки, а саме: сміттєвоз КО-440 на базі ГАЗ 3909, трактор Беларусь 82.1 та причеп ПТС-4.

Нова переправа

Чимало зауважень та нарікань владі робили місцеві жителі, котрі постійно користуються навісною переправою через річку Уборть. Звичайно, за останні 2 роки підвісний дерев’яний міст своє відпрацював, проте найбільшої шкоди йому завдали ті, хто найбільше плаче.

Кожного дня сотні людей економлять власний час йдучи пішки, але є й такі, що їдуть велосипедам і навіть мопедом. Внаслідок такого недбайливого відношення до споруди громадського користування, вона виходить з ладу: ламаються дошки, зникають перила, рвуться троси.
Два дні знадобилося робітникам орендного підприємства Теплових мереж для проведення капітального ремонту підвісного містка через річку Уборть. Спеціалістами було здійснено повну заміну дерев’яного настилу загальною довжиною 45 метрів, а також сходів по обидва берега.