Рейтинг

пʼятницю, 22 липня 2011 р.

Місцеві депутати переймають європейський досвід

Щоб виконати депутатам все, що обіцяли під час виборів, потрібно довго й наполегливо вчитися. Тому Інститут Політичної Освіти спільно з Фондом Едуардо Фрея, протягом 2011року організовує серію навчальних семінарів для депутатів місцевих рад з усіх областей України.
У рамках проекту «Місцеве самоврядування. Крок до ефективності», 10-12 відбувся вже другий навчальний семінар для депутатів Житомирської, Черкаської, Чернігівської, Київської, Кіровоградської та Вінницької областей. А для того, щоб знання краще засвоїлися, експертами Інституту Політичної Освіти було вирішено провести виїзне навчання на південному березі Криму в містечку Коктебель. Здобувати знання та переймати досвід молодих та успішних поїхав також депутат Олевської міської ради Олександр Ніколайчук.
Основною тематикою семінару були бюджетні аспекти та комунальна власність. Провідні експерти України за неповних три дні надали новообраним депутатам всю необхідну практично-теоретичну інформацію зі сфери їх діяльності. Зокрема, міфи про житлово-комунальне господарство розвіяв начальник управління муніципального розвитку Житомирської міської ради та депутат V скликання Олександр Круківський. Окрім загальної характеристики «нехитрих» схем розкрадання комунального майна, шановний експерт роз’яснив депутатам їх права та обов’язки.
Цілих п’ять лекцій було присвячено бюджетному процесу та формуванню місцевих бюджетів. Професор Херсонського національного технічного університету та колишній голова районної ради Іван Лопушинський розповів своїм «учням» механізм та послідовність дій при формуванні місцевого бюджету, та ознайомив всіх з обов’язками при врахуванні своїх інтересів.
Про психологічні аспекти депутатської діяльності та ефективну роботу в комісії розповіли директор Інституту Андрій Странніков та тренер з питань місцевого розвитку, процедур прийняття рішень на місцевому рівні, організаційної роботи органів місцевої влади Олександр Солонтай.
Саме після цього більшості з депутатів стало зрозуміло, що таке бути депутатом і що таке відповідальність перед найважливішими для них людьми – які віддали їм голоси і можуть віддати на наступних виборах.
Окрім того, спільно з експертом Інституту Політичної Освіти Любомиром Грицаком депутати організували та провели живу прес-конференцію, навчилися висвітлювати та звітувати про свою діяльність, співпрацювати зі ЗМІ.
Родзинкою та приємною несподіванкою стала зустріч з тренером Фонду Едуардо Фрея, голландським експертом та депутатом Роттердамської міської ради Христофом Веєлмакером.
Шановний гість ознайомив українців з моделлю управління своєї країни та місцевими бюджетами. Христоф Веєлмакер сказав, що їх місцевий бюджет з приходом кризи значно скоротився, і складає лише якихось 4,4 млрд.євро в рік (приблизно 50 млрд. гривень).
Здивовані були наші депутати, коли почули від європейського експерта його розуміння поняття «корупції». Зі слів експерта, «корупція» - це нераціональне використання ресурсів, дрібні для нас зловживання, недотримання нейтральності… Шкода, що в Україні все набагато гірше.

Наостанок хочеться зробити висновок, що нам необхідно знати та переймати досвід європейських держав. Знання створять уявлення про те, яким може бути територіальний устрій України, покажуть плюси й мінуси тієї чи іншої моделі, і в перспективі ми зможемо вносити свої пропозиції до проектів і концепцій, які запропоновані на державному рівні.

Немає коментарів:

Дописати коментар