Рейтинг

вівторок, 24 травня 2011 р.

"Высоко сижу, далеко гляжу..."

Технікою нового покоління оснастилося нещодавно Олевське лісництво ДП "Олевське лісове господарство".
- Телевізійна система спостереження, - говорить головний інженер підприємства В.П. Вознюк, дає змогу у режимі реального часу бачити величезні лісові масиви. Завдяки цьому можна, не виходячи з кабінету чергового, відслідковувати ситуацію, що значно полегшує боротьбу з лісовими пожежами. Завдяки високій якості зображення, яка забезпечується системою, на великому екрані розглядаються навіть дрібні об'єкти, що дозволяє виявити пожежу в стадії загоряння, а також слідкувати за рухом лісопродукції на дорогах.

У комплект системи спеціалізованого телевізійного нагляду за лісовими масивами ВПК-1200, яка обійшлася лісгоспу у 50 тис. грн., входить відеокамера, відеомонітор, поворотний пристрій, система управління, індикатор азимута та безпровідний пульт управління. Радіус огляду системи - до 40 кілометрів. Установку та монтажні роботи провели харківські спеціалісти, які працювали в Олевську 9- 10 травня.
Подібні системи, встановлені раніше у Радомишльському та Новоград-Волинському лісгоспі, зарекомендували себе тільки з позитивної сторони. На це сподіваються і наші лісівники.

Другий щорічний шашковий турнір

Днями на базі Олевського ДЮСШ був проведений турнір з російських шашок. Змагання були присвячені Дню Перемоги і пам'яті колишнього першого секретаря райкому Комуністичної партії Г.С. Борака.
У змаганнях взяли участь 18 учнів Олевської гімназії, ЗОШ №2 та ЗОШ №3. Змагання проводилися за змішаною системою по одноколовій схемі у двох вікових групах.
У 1-й групі перемогу святкував Павло Осипчук, 2-е місце - за Артемом Кириченком, 3-є - дісталося Дмитру Козловцю.

У другій групі розгорілася гостра боротьба, де призові місця визначилися у останньому турі.
Перше місце посів Олег Васильчук, представник Олевської гімназії.
Друге місце дісталося Андрію Петруку (ЗОШ №3), а почесне третє місце виборов ще один гімназист Дмитро Чиж.
Всі переможці були нагороджені дипломами та грамотами, грошовими преміями та медалями Олевського райкому Компартії України. Також були відзначені найстарший та наймолодший учасники турніру.
Райком КПУ та сім'я Г.С. Борака вдячні тренеру з шахів Олевської ДЮСШ В.Ф. Кручку за чітку організацію турніру та директору ДП ПМК-156 В.В. Янчуку за спонсорську допомогу.
Відроджений у минулому році шашковий турнір планується проводити щорічно із залученням більшої аудиторії.

2-ге місце на Міжнародному турнірі з боксу

Так не часто трапляється: перший виступ і одразу вдалий результат! Щоб таке відбулося, треба і вміння мати, і бажання неабияке, і запас міцності у придачу. Певно, спортивна фортуна була прихильною до молодого олевчанина, одинадцятикласника Олевської гімназії Руслана Гречка, який, вперше вийшовши на ринг у якості бійця, не впав духом перед більш досвідченими спортсменами, і, перемігши двох суперників у своїй ваговій категорії, поступився лише кандидату у майстри спорту.

Змагання, на яких дебютував Руслан, були доволі представницького рівня, це - Міжнародний турнір з боксу, присвячений пам'яті тренерів міста Ніжин. Проходили вони 5-7 травня у Ніжині, звідки й привіз свою першу грамоту та медаль за 2-е місце майбутній чемпіон.
Тож, порадіємо за досягнення юного бійця та щиро побажаємо йому перемог на бійцівському рингу.

У вихідні - до церкви, а не на базар

На ім'я міського голови А.В. Повара надійшов лист отця настоятеля парафії Воздвиження Святого Хреста Римсько-Католицької Церкви Віталія Умінського, пастора Християнської Церкви Осанна Григорія Мирончука, пастора Української Християнської Церкви "Нове покоління" Леоніда Тимощука та пастора Церкви Християн Віри Євангельської Петра Шапорди.
У листі висловлена думка про те, що у сучасному суспільстві нехтується одна із заповідей Господніх щодо вшанування неділі. Як приклад наводиться той факт, що в таких європейських країнах, як Німеччина, Австрія, Словаччина, Польща та ій. влада заборонила у неділю будь-яку торгівлю. Оскільки самотужки релігійні конфесії не в змозі зруйнувати цей спадок радянського минулого, автори листа просять місцеву владу вжити необхідний заходів щодо належного християнського святкування неділі у місті Олевську, для того, щоб належно вшановувати День Господній та присвятити вільний час для своїх родин, зокрема:
1. Заборонити в неділю торгівлю в господарчих магазинах.
2. Перенести торгівлю на кооперативному ринку з неділі на понеділок.

Для повноти картини ми звернулися з цього приводу до представника
найбільшої релігійної конфесії у місті, настоятеля Свято-Миколаївської церкви, ієрея о. Сергія.

Оминаючи питання міжконфесійних стосунків між православ'ям, католицизмом та протестантами, священник загалом висловився за те, що неділя, згідно заповідей, повинна належати Богові, а не собі. Адже на Пасху ніде ніхто не працює. А кожна неділя - це і є мала Пасха. Тож було б набагато краще, коли б люди йшли у неділю до церкви, а не на базар. А після богослужіння приділили час іншим милосердним справам: відвідали хворих у лікарні, оступившихся у темниці, немічних - у будинку пристарілих, присвятили цей час своїм батькам і дітям.

Стосовно пропозицій про заборону та перенесення торгівлі, отець Сергій вважає, що такі заходи можна було б спробувати, але у дещо інший спосіб. Скажімо, роботу на ринку перенести на суботу, а не на понеділок - день, що є робочим для більшості працюючого населення. А торгівлю у господарських магазинах краще буде не забороняти, а розпочинати о 11.00 год. - тоді, коли закінчується церковна служба. Священник мотивує ці думки тим, що будь-які насильницькі методи, не зважаючи на їх благородні наміри, могтимуть викликати конфлікт у суспільстві. Найкраще ж буде тоді, коли люди свідомо прийдуть до необхідності виконання заповідей Господніх.

Запрошуємо олевчан до обговорення даного питання.

Про Дружбівську лікарню

Як відомо, 11 березню на 3-й сесії районної ради прийнято рішення про реорганізацію Дружбівської лікарні у селищну лікарську амбулаторію Це рішення викликало неоднозначну реакцію: різко засудили такий крок влади місцеві комуністи - і на сесії, і під час мітингу 20 квітня в Олевську вони виступили проти даного рішення. Керівництво району та Олевської центральної районної лікарні аргументують таке рішення необхідністю економії бюджетних коштів та приведення Діяльності медичного закладу до нормативних документів. Інформаційна довідка по визначенню доцільності функціонування Дружбівської селищної лікарні, підготовлена керівництвом ЦРЛ, це підтверджує:

"Дружбівська селищна лікарня створена в 2004 році за рішенням районної ради на базі існуючої СЛА на прохання населення, кількість якого тоді було близько 700 чол., хоча згідно наказу №33 МОЗУ від 23.02.2000 р., такої кількості жителів недостатньо навіть для створення амбулаторії.
Якщо за часів існування СРСР в лікарні було 50 ліжок і заповнялись вони майже на 100%, то з 2004 р. в Дружбівській лікарні налічувалось 10 ліжок, які заповнялись на 30-40%: при нормі 3500 ліжко-днів на рік для 10 ліжок, фактично виконувалось: в 2007 р. - 2689 (76%); в 2009 р. - 2073 (59,2%); в 2010 р. - 1529 (43%).
Крім цього, при аналізі руху хворих по лікарнях встановлено, що за 2010 рік в Дружбівській селищній лікарні проліковано 161 хворих, в той час, коли за цей же рік із Дружби та ближніх сіл у ЦРЛ проліковано 297 хворих.

Витрати по бюджету по Дружбівській СЛ в 2010 р. склали 494 тис. 605 грн. Для порівняння - витрати на Білокоровицьку СЛА, де теж 2 лікарі, а населення - близько З тисяч (на Дружбі - 450), - лише 322 тис. грн.
Витрати на медичні заклади на Дружбі та у Білокоровичах становили: на зарплату
- 429 тис. грн. проти - 320 тис.; комунальні послуги - 53,5 тис. грн. проти 13,5 тис. грн., на придбання товаріві послуг - 11,6 тис. грн. проти 2,9 тис. грн., на харчування - 4,3 тис. грн. проти - 0 грн.
Відповідно, при реорганізації Дружбівської лікарні в СЛА в 2011 році економія тільки по зарплаті складе в порівнянні з 2010 р. - 142,1 тис. грн. (286,9 тис. грн. в 2011 р. проти 429 тис. грн. в 2010 р.). По інших статтях - не менше 50 тис. грн."

Виникає питання: за рахунок чого відбувається значне скорочення витрат на утримання медичної амбулаторії? Як нам пояснив заступник головного лікаря ЦРЛ Т.П.Шавула - за рахунок скорочення цілодобового поста медичних працівників, який діяв при лікарні: посад 4-х медичних сестер, 4 санітарок, кухаря. Це дасть не тільки економію по зарплаті, а й економію енергоносіїв. Також скорочується 0,5 ставки лікаря-акушера-гінеколога. Фактично, медичні працівники скорочені не будуть.

Тому, на думку керівництва ЦРЛ, доцільності в подальшому функціонуванні селищної лікарні абсолютно немає. Там, по суті, повинен функціонувати лише ФАП, але, враховуючи те, що в селищі працюють 3 лікарі, і, принаймні в денні часи до них звертаються хворі із селища, а іноді - із навколишніх сіл, то доцільно залишити селищну лікарську амбулаторію з кількома ліжками денного стаціонару.

Необхідність реорганізації лікарні, в основному підтримує і Дружбівський селищний голова С.Г.Скидан. Він говорить, що, звичайно, люди, особливо пенсіонери, за лікарню. Але, як для такої кількості населення, тримати лікарню, на його думку, недоцільна тим більш, що лікарня була селищною і обслуговувала, як правило, Дружбу та Діброву. Багато людей лікувалось в Олевську. Це пов'язане і з тим, як вважає Сергій Григорович, що багато хто незадоволений роботою головного лікаря М.Ю.Бабкіна. Нині при амбулаторії працює два лікарі - педіатр і терапевт.

Найбільшою проблемою для селища, на думку селищного голови, є відсутність при амбулаторії машини «швидкої допомоги». Жителів Дружби і найближчих населених пунктів обслуговує «швидка» з с.Білокоровичі. Але довкола погані дороги і добиратися до хворих в Рудню-Озерянську чи на хутір Верба треба дуже довго. Тому є необхідність у забезпеченні СЛА машиною «швидкої допомоги», чого вимагають від влади багато жителів селища і навколишніх сіл.