Рейтинг

вівторок, 24 травня 2011 р.

Про Дружбівську лікарню

Як відомо, 11 березню на 3-й сесії районної ради прийнято рішення про реорганізацію Дружбівської лікарні у селищну лікарську амбулаторію Це рішення викликало неоднозначну реакцію: різко засудили такий крок влади місцеві комуністи - і на сесії, і під час мітингу 20 квітня в Олевську вони виступили проти даного рішення. Керівництво району та Олевської центральної районної лікарні аргументують таке рішення необхідністю економії бюджетних коштів та приведення Діяльності медичного закладу до нормативних документів. Інформаційна довідка по визначенню доцільності функціонування Дружбівської селищної лікарні, підготовлена керівництвом ЦРЛ, це підтверджує:

"Дружбівська селищна лікарня створена в 2004 році за рішенням районної ради на базі існуючої СЛА на прохання населення, кількість якого тоді було близько 700 чол., хоча згідно наказу №33 МОЗУ від 23.02.2000 р., такої кількості жителів недостатньо навіть для створення амбулаторії.
Якщо за часів існування СРСР в лікарні було 50 ліжок і заповнялись вони майже на 100%, то з 2004 р. в Дружбівській лікарні налічувалось 10 ліжок, які заповнялись на 30-40%: при нормі 3500 ліжко-днів на рік для 10 ліжок, фактично виконувалось: в 2007 р. - 2689 (76%); в 2009 р. - 2073 (59,2%); в 2010 р. - 1529 (43%).
Крім цього, при аналізі руху хворих по лікарнях встановлено, що за 2010 рік в Дружбівській селищній лікарні проліковано 161 хворих, в той час, коли за цей же рік із Дружби та ближніх сіл у ЦРЛ проліковано 297 хворих.

Витрати по бюджету по Дружбівській СЛ в 2010 р. склали 494 тис. 605 грн. Для порівняння - витрати на Білокоровицьку СЛА, де теж 2 лікарі, а населення - близько З тисяч (на Дружбі - 450), - лише 322 тис. грн.
Витрати на медичні заклади на Дружбі та у Білокоровичах становили: на зарплату
- 429 тис. грн. проти - 320 тис.; комунальні послуги - 53,5 тис. грн. проти 13,5 тис. грн., на придбання товаріві послуг - 11,6 тис. грн. проти 2,9 тис. грн., на харчування - 4,3 тис. грн. проти - 0 грн.
Відповідно, при реорганізації Дружбівської лікарні в СЛА в 2011 році економія тільки по зарплаті складе в порівнянні з 2010 р. - 142,1 тис. грн. (286,9 тис. грн. в 2011 р. проти 429 тис. грн. в 2010 р.). По інших статтях - не менше 50 тис. грн."

Виникає питання: за рахунок чого відбувається значне скорочення витрат на утримання медичної амбулаторії? Як нам пояснив заступник головного лікаря ЦРЛ Т.П.Шавула - за рахунок скорочення цілодобового поста медичних працівників, який діяв при лікарні: посад 4-х медичних сестер, 4 санітарок, кухаря. Це дасть не тільки економію по зарплаті, а й економію енергоносіїв. Також скорочується 0,5 ставки лікаря-акушера-гінеколога. Фактично, медичні працівники скорочені не будуть.

Тому, на думку керівництва ЦРЛ, доцільності в подальшому функціонуванні селищної лікарні абсолютно немає. Там, по суті, повинен функціонувати лише ФАП, але, враховуючи те, що в селищі працюють 3 лікарі, і, принаймні в денні часи до них звертаються хворі із селища, а іноді - із навколишніх сіл, то доцільно залишити селищну лікарську амбулаторію з кількома ліжками денного стаціонару.

Необхідність реорганізації лікарні, в основному підтримує і Дружбівський селищний голова С.Г.Скидан. Він говорить, що, звичайно, люди, особливо пенсіонери, за лікарню. Але, як для такої кількості населення, тримати лікарню, на його думку, недоцільна тим більш, що лікарня була селищною і обслуговувала, як правило, Дружбу та Діброву. Багато людей лікувалось в Олевську. Це пов'язане і з тим, як вважає Сергій Григорович, що багато хто незадоволений роботою головного лікаря М.Ю.Бабкіна. Нині при амбулаторії працює два лікарі - педіатр і терапевт.

Найбільшою проблемою для селища, на думку селищного голови, є відсутність при амбулаторії машини «швидкої допомоги». Жителів Дружби і найближчих населених пунктів обслуговує «швидка» з с.Білокоровичі. Але довкола погані дороги і добиратися до хворих в Рудню-Озерянську чи на хутір Верба треба дуже довго. Тому є необхідність у забезпеченні СЛА машиною «швидкої допомоги», чого вимагають від влади багато жителів селища і навколишніх сіл.

Немає коментарів:

Дописати коментар