Рейтинг

понеділок, 7 лютого 2011 р.

УВАГА РОЗШУК!!!


Олевським РВ УМВС України в Житомирській області розшукується безвісті зниклий гр. Торгонський Сергій Петрович, 14,04.1978 року народження, уродженець та житель м. Олевськ, вул. Кооперативна, 6, українець, громадянин України, освіта середня, раніше не судимий, працюючий кочегаром ДП "Олевське лісове господарство". Останнє встановлене місце перебування м. Олевськ.
С.П.Торгонський 15.01.2011 року пішов з роботи (ДП "Олевське лісове господарство") у невідомому напрямку і до теперішнього часу його місце знаходження невідоме.
Його прикмети: на вигляд 30-33 роки, зріст 173-175 см, худорлявої тілобудови, обличчя овальне, волосся коротке русяве, очі сірого кольору, губи середні, вуха відтопирені середні, ніс середній.
Особливі прикмети: на тулубі має два шрами, один по центру живота згори донизу, який залишився після операції по видаленню виразки шлунка; інший з правого боку, залишився після операції по видаленню апендициту.
Якщо вам щось відомо про місцезнаходження зниклих громадян, просимо поінформувати Олевсь-кий РВ УМВС за адресою: м. Олевськ, вул. З.Космодемянської, 2. тел.2-24-73,2-23-56.

УВАГА РОЗШУК!!!



Олевським РВ УМВС України в Житомирській області встановлюється місце знаходження громадянина Макарчука Станіслава Анатолійовича, 13.01.1977 року народження, проживаючого в с. Андріївка Олевського району, вул. Комарова 5, Житомирської області, який 10.11.2010 року близько 08-ї год. 00 хв. вийшов з будинку свого брата, з яким проживав, до лісу та до теперішнього часу місце знаходження його не відоме.
Його прикмети на момент зникнення: на вигляд 35-40 років, зріст 178-183 см, худорлявої тіло будови, обличчя продовгувате, волосся коротке чорного кольору, очі карі, губи середні, вуха не прилягаючі середні, ніс великий.
Особливі прикмети: численні шрами на ногах від обмороження, можливі провали в пам'яті, неадекватна поведінка.
Був одягнутий: штани темного кольору, гумові чоботи, зимова куртка темного кольору.
При собі документів не мав.

Олевськ забруднює ріки

«Живи і працюй в Україні»


Сьогодні професійна орієнтація шкільної молоді є одним з пріоритетів в діяльності державної служби зайнятості. Мета проведення цієї роботи - профілактика молодіжного безробіття і забезпечення роботодавців кваліфікованими працівниками. Наблизити послуги з профорієнтації до учнів загальноосвітніх навчальних закладів, їх батьків та педагогічних працівників шкіл дозволяє реалізація інноваційного проекту Програмно-апаратний комплекс «Мотиваційний термінал розвитку зацікавленості до професійного самовизначення». Це спільний проект Державного центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства освіти і науки України.
«Мотиваційний термінал розвитку зацікавленості до професійного самовизначення» створено як один з інструментів реалізації Концепції державної системи професійної орієнтації населення на період до 2011 року.
Термінал являє собою молодіжний профорієнтаційний Інтернет-портал, доступ до якого здійснюється через спеціальні електронні пристрої (тач-скріни).
Розміщення терміналів у загальноосвітніх школах забезпечує доступність учнівської молоді до актуальної інформації, яка допомагає визначитися з власним професійним майбутнім, обрати професію, що користується попитом на ринку праці. Лейтмотивом профінформаційного Терміналу став лозунг «Живи і працюй в Україні». Дані інновації доступні відтепер і учням Олевських шкіл, їх розмістили в гімназії і ЗОШ №3.
Термінал передбачає ознайомлення школярів:
- зі змістом професій, їх вимогами до працівника;
- навчальними закладами та підприємствами;
- станом ринку праці;
- основами законодавства про зайнятість та трудового законодавства;
- послугами державної служби зайнятості;
- методиками профорієнтаційного тестування та іншою корисною інформацією.
Кожна тематична сторінка оновлюється з визначеною періодичністю засобами бездротового Інтернету. Враховуючи значний вплив на професійний вибір школярів з боку їх батьків, змістова частина Терміналу розрахована також на батьків школярів, а також на педагогічних працівників, для яких інформація відповідним чином систематизована.
Вже незабаром, юні олевчани на собі зможуть перевірити ефективність даних нововведень, і заздалегідь обирати професію чи підшукувати собі вакансію.

Український прорив в автомобілебудуванні.


ZAZ Forza - новий легковий автомобіль «С» класу, побудований на платформі китайської моделі Chery А-13. Запорізький автомобілебудівний завод планує почати його серійне виробництво вже з січня 2011 року.
Автомобіль буде вироблятися в кузовах седан і п'ятидверний хетчбек і оснащуватися двигуном обсягом 1,5 л. і потужністю 109 л.с. За даними неофіційних джерел, дизайн новинки розроблений італійським автоательє Pininfarina.
За словами голови правління ЗАТ «ЗАЗ» Микола Євдокименко, на заводі вже закінчується підготовка до виробництва, а в IV кварталі буде випущена пробна партія машин. Потужності підприємства дозволять випускати 35 тис. автомобілів ZAZ Forza на рік.
Презентація новинки вже відбулася на моторшоу в Києві. Але як з'ясувалося, машина буде коштувати дорожче продукції російського «АвтоВАЗу». За словами голови правління ЗАЗ Миколи Євдокименка, ціни на автомобіль будуть починатися з 80 тис. гривень . Для порівняння, вартість Lada Priora в базовій комплектації складає 75 тис.
У базовій комплектаціїZAZ Forza оснащується кондиціонером, бортовим комп'ютером, водійськими і пасажирськими подушками безпеки і ABS. В якості опції покупцям буде доступний парктронік.

На першому етапі новинка буде випускатися тільки для внутрішнього ринку України, а після того, як її локалізація досягне 50%, керівництво заводу розгляне можливості експорту.

Кримінальна хроніка минулого тижня


На протязі минулого тижня на території Житомирської області трапилося 14 випадків травматизму, в результаті яких 9 чоловік загинуло і 5 перебувають у край важкому стані. Такі офіційні дані надала прес-служба Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій і Житомирській області.

Страшна аварія сталася на автотрасі Житомир-Київ. Водій іномарки на слизькій дорозі не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу і зачепив вантажівку. В результаті зіткнення легковик відкинуло в бік, і пронесло ще близько 40 метрів.

Крім цього три людини загинули через отруєння алкоголем, або речовиною яку вони вважали горілкою. В суботу в дитяче реанімаційне відділення Бердичівської центральної міської лікарні з діагнозом отруєння сурогатом алкоголю доставили 17-річну дівчину, яка, зі слів друзів, всю ніч зігрівалася спиртним.
У зв’язку з наближенням свят на споживчому ринку збільшиться кількість неякісної продукції, в тому числі і спиртних напоїв. Спеціалісти радять не купувати товар в невідповідних точках, і не зловживати спиртним.

"На вкус и цвет товарищей нет"


За тиждень до Нового року головна ялинка міста набула свого остаточного вигляду. Зважаючи на те, що днями ця тема розділила думку олевчан, ми вирішили знову провести опитування.

Одні нарікали, що люди, які обирають лісову красуню не мають естетичного смаку, інші стверджують, що головне гарно її прикрасити. Чи вдалося керівникам відповідних структур впоратися з поставленим завданням вирішувати лише Вам, шановні жителі Олевська", тому що наша задача полягає у висвітлити даного питання.

В підвальному приміщенні виявили тіло мертвої людини


Сьогодні о 6 годині ранку в підвальному приміщенні житлового багатоквартирного будинку по вулиці Свято-Миколаївська 87 було знайдено труп молодого чоловіка. Виявили тіло жителі даного будинку, які і викликали наряд міліції.

Близько 5 годин слідчі оглядали місце пригоди та проводити експертизу. Також було встановлено особу загиблої людини, ним виявився житель міста Олевськ на ім'я Богдан який проживав по вулиці Польова.
Причина смерті поки що не розголошуються, триває слідство.

На розвиток телебачення в Житомирській області в 2011 році виділять 1 мільйон гривень.


На розвиток телебачення в Житомирській області в 2011 році виділять 1 мільйон гривень. За словами голови облдержадміністрації Сергія Рижука, на сьогодні місцеве телебачення охоплює лише 75% населення Житомирської області.

«Торік ми вже відкрили ретранслятор (телевежу) в Баранові, на черзі Овруч, Олевськ, Ружин і Любар», - говорить губернатор: «Ми внесли пропозицію: виділити 1 мільйон гривень для того, щоб ми не за 4 роки, як планувалося, а за 1 рік вирішити цю проблему і встановити ретранслятори. Тоді ми були б першою областю в державі на 100% охопленою телерадіомережею. І щоб наше населення змогло дивитися і бачити, чим ми тут займаємося » - відзначив Сергій Рижук.
Варто зазначити, що ретранслятор в місті Олевську є найвищою інженерною спорудою Житомирської області. Але на сьогодні його коефіцієнт корисної дії незначний, тому що він будувався лише у військових цілях.

Хроніка минулого тижня: 26 осіб загинуло...


За минулий тиждень на пульт оперативно-рятувальної служби «101» надійшло 65 повідомлень про надзвичайні події або загрозу їх виникнення. Серед них 22 пожежі, 6 ДТП, 1 повідомлення про виявлення вибухонебезпечних предметів, 25 випадків травматизму. Всього під впливом різних факторів в області 26 осіб загинуло та 17 травмовано.
Про це повідомляє прес-служба УМНС України в Житомирській області
25 січня у селі Десятин Коростенського району разом зі своїм будинком згорів 48-річний чоловік. Причиною трагедії фахівці вважають необережність під час куріння. 27 січня через таку ж причину загинув 56-річний мешканець Житомирського району.

В Житомирі згоріла маршрутка

Пожежа без жертв сталася вранці 1 лютого в центрі Житомира. Про це повідомила прес-служба Управління Державтоінспекції Житомирської області. За інформацією прес-служби, пожежа сталася в 8.30 на зупинці в центрі міста по вулиці Київська, навпроти будинку №77. Як уточнили в прес-службі ГУ МЧС в Житомирській області, водій маршрутного таксі №26 (м'ясокомбінат – Богунія) на зупинці висадив пасажирів і, оскільки в салоні був чутний запах горілого, вийшов з салону і відкрив капот.

З-під капота вирвався стовп полум'я. Водій намагався самостійно вогнегасником загасити полум'я. Очевидці викликали пожежників. До їх приїзду вона вже згоріла практично повністю. Маршрутка згорів дотла приблизно за 5-7 хвилин, залишилося цілим лише днище і колеса. За даними МНС, попередня причина пожежі – несправність печі.

"Олевська республіка". Серія перша...


3 21 серпня по 15 листопада 1941 року на території Олевського району існувала «Олевська республіка», яка мала стати початком українського державотворення в XX ст.
В 1920 році Уряд Української Народної Республіки, очолюваний С. Петлюрою, не в силах протистояти більшовицьким окупантам, емігрує за кордон ні на мить не полишаючи надію у майбутньому відтворенні держави України. 20 червня 1940 року рада старійшин у вигнанні уповноважила Тараса Бульбу-Боровця для боротьби з більшовицькою владою створити на території Радянського Союзу з місцевого українського населення партизанські Загони.
З початком війни між СРСР і Німеччиною для легалізації створеної ним української міліції «Поліської Січі» Тарас Дмитрович 5 серпня 1941 року звертається з проханням до німецької влади забезпечити загін зброєю та всім необхідним. Згода керівників команди 213 німецької дивізії була дана 8 серпня з умовою нейтралізації радянських партизанів і парашутистів на Поліссі.

14 серпня 1941 року один із підрозділів «січовиків», очолюваний поручником Омельяновим, перейшов старий радянсько-польський кордон і вступив на територію Олевського району, більшість жителів якого зустрічали вояків, як визволителів. Через села Кам'янка та Лопатичі загін чисельністю в 300 чоловік вирушив, до Олевська, змусивши радянський партизанський загін ім. Чапаєва всього 260 чол. відступити в ліси (по інших даних, Олевськ захищало 70 осіб). 20 серпня 1941 року до с. Сновидовичі прибув Тарас Боровець, де знаходився загін Поліської Січі, який тимчасово відступив з Олевська і наказав більше не полишати місто. 21 серпня 1941 року, оволодівши Олевськом і розмістивши свій штаб у сучасному приміщенні ПТУ-10, Тарас Дмитрович розпочинає активну діяльність по створенню зародків майбутньої Української держави. Це була своєрідна суверенна українська республіка, де не було ні німецьких, ні радянських підрозділів.
Назва держави — Олевська республіка в кордонах Олевського району та прилеглих районів; уряд — Управа районна, голова Борис Симонович, секретар Грабовський; армія з міліцейськими функціями — Поліська Січ (пізніше Українська Повстанська Армія) чисельністю від 1-ї до 5 тисяч чоловік, уніформа — цивільний одяг з шапкою-мазепинкою, жовто-синьою пов'язкою на лівій руці, старшини на пов'язці мали зображення тризуба, на пілотці — стрічку з національними кольорами (нова форма була в проекті); освітянськими проблемами займався освітній відділ; преса - газета «Гайдамака» (вийшло всього 6 номерів); грошова одиниця -радянський карбованець і німецька марка; релігія — православ'я, богослужіння проводилося в Свято-Миколаївській церкві священиком Михайлом Симоновичем; відбудовувалися місцевий кінотеатр і театр (готувалася п'єса «Посол на сесії»); відновлювалося виробництво фарфорового заводу, меблевої фабрики, на 1-ше листопада 1941 року заплановано пуск гідроелектростанції, з 16 вересня 1941 року в Олевську кожного вівторка проводилися ярмарки.
Слід відмітити, що тотальна німецька цензура сковувала національні публіцистичні пориви «січовиків», а також, щоб не розкривати справжні свої наміри в газеті «Гайдамака», вони, на жаль; спочатку змальовували Гітлера у яскравих тонах. Це було одним із тактичних ходів Тараса Боровця, що багатьом дає можливість обвинувачувати «бульбівців» у колабораціонізмі.

Не давали здійснитися планам по розбудові економіки краю диверсійні акції радянського підпілля. Партизанським загоном ім. Чапаєва у 1941 році в Олевську 11 вересня підірвано фарфоровий завод і електростанцію, 9 жовтня — меблеву фабрику, 13 жовтня —млин, 29 жовтня — маслозавод в с. Радовель.
Німецьке командування дратувала «зухвала» самостійність дій Т. Бульби-Боровця, а особливо відмова виконувати злочинні накази про розстріл єврейського населення. Своє ставлення до «нового порядку» і до німецької влади Тарас Дмитрович висловлює в листах до Еріха Коха рейхскомісара України: «Я позволю собі запитати Вас, Пане «Володарю» У країни, яким правом та Ваша державна банда виконала цей дикунський акт (розстріл мирних жителів у селі Озірці Рівненської обл.). Тут не є прифронтова зона. В кожній цивілізованій державі зобов'язує порядок проведення докладного слідства та карання тільки чиновників, а не кого запопало. Натомість так, як це чините ви, чинить тільки та банди, якій вже усувається грунт з-під ніг. Нечуване в історії цивілізованого людства масакрування жінок і дітей є останнім ганебним і безсилим засобом.
...Ми не будемо толерувати ані одної краплини безвинної крові громадян України, без огляду на їх національну приналежність»,
З другої половини липня 1941 року розстріл єврейського населення на Житомирщині систематично проводила «зондеркоманда 4а», яка за жовтень-листопад 1941 року розстріляла понад 8,5 тисячі осіб.
Т. Боровець своєю самостійністю дістав німецьку владу, і «умовляти» норовливого отамана виконувати накази із Житомира виїхав капітан СС Гічке. За таких обставин, розуміючи, що загрожує йому і «січовикам», Тарас Бульба-Боровець видає 15 листопада 1941 року наказ про розпуск «Поліської Січі». 18 листопада есесівець Гічке прибув в Олевськ до недавнього штабу Управи. Заставши там тільки сотника К. Сиголенка, наказав йому зібрати всіх євреїв в місті 119 листопада розстріляти. Пояснення сотника, що загони розформовані і він не в праві щось наказувати своїм людям, тим більше заставляти розстрілювати цивільне населення, капітана СС не зворушили, і він востаннє пригрозив розправою. Сиголенко піддався і, мобілізувавши двох старшин та 60 демобілізованих вояків, разом з німецькими виродками 19 листопада 1941 року біля с. Варварівка виконав злочинний наказ, розстрілявши 535 євреїв. Ці до Рада Старійшин одразу засудила як ганебні.Трагічність ситуації полягає в тому, що сотник К. Сиголенко брав участь у розстрілі як представник «Поліської Січі», за дії якого населення обвинувачувало «бульбівців» у зраді, це дискредитувало і самого Тараса Дмитровича. Більше того, Сиголенко за національністю сам був євреєм, справжнє ім'я його Сигал Хаїм Ісакович. В 1951 році він був затриманий «кадебістами» в Берліні і заарештований в м. Рівне, в пред'явлених йому звинуваченнях, крім вбивства євреїв та мирного населення, зізнався.

За період німецької окупації з листопада 1941 року по грудень 1943 року злочинні накази про розстріл мирного населення на території нашого району видавали гебітскомісар м. Олевська Фішер та полковник Грацер.
Після завершення Другої світової війни Т. Бульба-Боровець постав перед англійським судом, де, поряд із звинуваченням у прислужництві німцям, йому інкримінували єврейські програми на окупованих територіях. Під час судового процесу з квітня по листопад 1946 року допитано понад тисячу свідків, серед яких було чимало євреїв. За результатами слідства Т. Боровця у всіх звинуваченнях було виправдано.

Помер отаман «Поліської Січі» 15 травня 1981 року в Нью-Йорку.

Через сильні пориви вітру знеструмлено 90 населених пунктів



В ніч з 5 на 6 лютого в результаті несприятливих погодних умов (дощ, сильні пориви вітру) і в наслідок спрацьовування автоматичних систем захисту ліній електропередач в 5 областях знеструмлено 90 населених пунктів.
Про це повідомляє прес-служба МНС України. Зокрема, знеструмлено в Київській області 45 н.п., Житомирській - 24 н.п, Волинській, - 14 н.п., Чернігівській - 4 н.п. і Івано-Франківською - 3 н.п.
На відновлення електрозабезпечення населених пунктів без вихідних працюють працівники обленерго. Координацію аварійно-відновлювальних робіт здійснюють опергрупи Головних облуправлінь МНС.