Рейтинг

четвер, 31 березня 2011 р.

Чи висітиме комуністичний прапор поруч з українським?

Днями стало відомо, що Житомирська обласна рада прийняла рішення вивішувати 9 травня в День Перемоги червоні радянські прапори на адміністративних будівлях в області. Про це йдеться у рішенні сесії облради, прийнятому 17 березня більшістю голосів.
Так, згідно з документом, у День Перемоги 9 травня "в обласному центрі, містах і населених пунктах регіону проведуть святкові заходи з використанням символіки часів Великої Вітчизняної війни, а поряд з Державним прапором України вивішуватимуть червоний прапор Перемоги".
Вже сьогодні на сесії Олевської міської ради дане рішення викликало неабияку суперечку. Звичайно, представників комуністичної партії рішення цілком задовольняє, але водночас обурює та дискримінує значну більшість свідомого населення.
Неофіційно своє невдоволення вже висловила молодь Олевська, яка не визнає жодних проявів комунізму.
 У свою чергу Житомирська обласна організація ВО "Свобода" вже заявила, що звернеться до правоохоронних органів і до суду з вимогою не допустити виконання цього рішення Житомирської облради.
Нагадаємо, що копії прапора СРСР в обов'язковому порядку повинні вивішуватися на будівлях державних установ Одеси під час святкових заходів, присвячених перемозі у Великій Вітчизняній війні.

Екскурсія до музею коштовного та декоративного каміння

25 березня, в розпал весняних канікул, група школярів Олевської гімназії разом зі своїм вчителем географії Рубанським Ф.Ф. вирішили здійснити давню мрію, і рушили на екскурсію до музею коштовного та декоративного каміння. Музей у Володарськ-Волинському один із відомих геологічних музеїв України та світу. Зібрання унікальних мінералів та гірських порід з камерних пегматитів Волині зробили музей популярним як серед геологів-фахівців так і широких верств населення.
З офіційних джерел стало відомо, що всю колекцію мінералів та гірських порід мінералогічного музею підприємства «Західкварцсамоцвіти» було передано в Музей коштовного та декоративного каміння, підпорядкованого Міністерству фінансів України. У 2001 році Музею надано статус «Науковий об'єкт», що становить національне надбання України.

Неймовірно здивовані були юні географи, коли перед входом до приміщення їх зустріла підсилена охорона. «Якщо охороняють, значить є що охороняти» - подумали діти, та разом з професійним екскурсоводом рушили далі.
Інтер’єр, надзвичайна кількість дивовижних каменів, навіть камери спостереження, з перших секунд привертають неабияку увагу допитливих школярів. Зібрання Музею нараховує понад 1700 експонатів, які розміщені в п'яти залах і характеризують мінерально-сировинні ресурси коштовного та декоративного каміння України та країн СНД, Європи, Африки, Америки.
Різноманітні за розміром, формою і забарвленням кристали берилу, гірського кришталю, цитрину, моріону, топазу, аквамарину, аметисту, фенакіату, рідкісних гетит-халцедонових агрегатів, унікальні друзи пластинчатого гетиту, зразки золотаво-жовтого і лимонно-жовтого українського бурштину тощо, а також інші експонати, які яскраво і змістовно представлені у вітринах Музею і становлять цілісну й неповторну колекцію коштовного та декоративного каміння.

Шість зразків з колекції є іменними. Це берили «Академік Євген Лазаренко» і «Апостоли Петро і Павло», топази «Золоте Полісся», «Академік Олександр Ферсман», «Джерельце», «Казка». У 2001 році ці зразки занесено до Державного реєстру України, а у 2004 році – зараховано до Історичного фонду дорогоцінних металів і коштовного каміння України.
Після закінчення екскурсії дирекція музею дозволили безкоштовно в приміщенні музею зробити загальне фото, та порадила відвідати ексклюзивний магазин, в якому можна було купити камінці щастя і корисну літературу. З гарним настроєм і масою позитивних емоцій та вражень гімназисти повернулися додому.

«Підлили масла у вогонь»

28 березня на сесії Олевської міської ради, перед початком засідання, на стіл кожного депутата потрапив дивний проект рішення. Не зважаючи на те, що проект на сесії не обговорювався, тому що не був включений до порядку денного, він викликав більшу дискусію ніж всі питання разом взяті.

В тексті проекту були зовсім незрозумілі рішення, серед яких:
1. «В ім’я історичної справедливості, пам’яті розстріляних в листопаді 1941 року близько тисячі олевчан вояками Тараса Бульби-Боровця відмінити рішення IV сесії Олевської міської ради VI скликання від 28.02.2011 року щодо згоди на встановлення пам’ятного знаку з нагоди 70-річчя утворення Олевської республіки».
2. «В міському загальнополітичному виданні газеті «Новини Олевська» не допускати фальсифікації історії, пропаганди нацизму і будь-яких проявах».
Організаторами даного проекту стали представники комуністичної партії. Не зрозуміло, чим керувалися люди, коли готували відповідний проект, тому що це серйозно обурило більшість проукраїнських депутатів, і самого редактора газети «Новини Олевська». Ніхто з комуністів не дав аргументованої відповіді на те, яким чином газета допускає фальсифікацію історії, і тим більше підтвердження факту розстрілу тисячі олевчан. Поки офіційних коментарів ніхто не давав, які, на нашу думку, не за горами.
А на фоні рішення Житомирської обласної ради вивішувати 9 травня в День Перемоги червоні радянські прапори на адміністративних будівлях в області, дані «витівки» лише «підлили масла у вогонь».

Лист-звернення до олевчан

Любі мої олевчани, звертаюсь до Вас із віддаленого західноукраїнського міста Івано-Франківськ. Своїм посланням хочу закликати Вас, моїх щирих земляків, бути свідомими і здорово оцінювати рішення влади.
Чи згодні Ви із постановою облради "про раддянські прапори”, не знаю. Але зауважте, перед тим як вішати над своїми світлицями знамена нашого ката, потрібно, перш за все, поважати свій прапор і цінувати нашу державність. А доки цього не відчувається, не варто розбавляти зародки ще досить несформованої національної свідомості зайвою синтементальністю за часами репресій та голодоморів.
Ми повинні пам’ятати про наші перемоги, навіть ті, що ми здобули як придаток сировини і гарматного м’яса великих імперій. Але не повинні вдаватися до блюзнірства, навіть якщо воно триватиме один день. Адже йдеться про радянський прапор над адміністративними будівлями. На мою думку, це лиш відголосок минувших літ. Знаю, що знайдеться багато незгодних зі мною. Та я доведу свою позицію наступним:
Україна за свою історію перебувала у складі Польщі, Османської імперії, Російської імперії та Австро-Угорської імперії. І думаю, що кожен вважав би абсурдом, якби з якоїсь причини над будинком Олевської районної адміністрації з’явився прапор Туреччини чи Угорщини.
Виходячи з вище викладених міркувань, закликаю владу Олевська та району до слушних дій та рішень щодо вирішення цієї конфліктної ситуації. А молодь закликаю, перед тим як слухати нав’язливі хворобливі байки про ОУН-УПА, Бульбу-Боровця та Олевську республіку, візьміть до рук книги з історії України. Але будьте обережні, шукайте об’єктивних авторів, які досліджували історію з достовірних джерел, одним з таких є Орест Субтельний (історик-емігрант).
Не даймо втоптати нашу державність в бруд. Годі бути посмішищем для Європи. Будьмо мудрими.
Слава Україні!
Героям слава!

                                                                                                                            Григорій Федосенко

Вперед за 60000-чним грантом!

29-30 березня 2011 року в Олевську, в рамках проекту "Сталий міський розвиток", відбувся тренінг на тему «Розробка проекту» для представників місцевих громадських організацій.
Одним з етапів проекту "Сталий міський розвиток" є участь в ньому лідерів місцевих недержавних громадських організацій. Їх завдання в даному випадку – створити і представити на конкурс, оголошений благодійним фондом «Творчий центр ТЦК», міні-проекти, які позитивно вплинуть на соціально-економічний розвиток міста. А ще вдалий проект – це шанс виграти грант на його реалізацію у максимальному розмірі 60 000 грн.
Тренери Творчого центру ТЦК Андрій Вишняк, Оксана Івасів надали активістам місцевих громадських організацій знання про основи розробки проектів, а також теоретичну інформацію і практичні навики, необхідні для підготовки якісних конкурентноздатних проектів. Особливий акцент в ході навчання був зроблений на розробку проектів, направлених на активізацію участі громадян в процесі стратегічного планування розвитку громади міста Олевськ.
Активісти олевських громадських організацій зможуть вже на практиці застосувати отримані знання, оскільки оголошений конкурс проектних заявок спеціально для неурядових громадських організацій. Останній день подачі проекту на отримання гранту – 11 травня, тому громадським лідерам потрібно буде сильно попотіти.
Крім цього, члени ініціативної групи, котрі були присутніми на специфічному навчанні, отримали Сертифікати міжнародного зразка про проходження навчання.

Покінчив життя самогубством

Невтішна новина ранком прокотилася Олевськом. Як стало відомо, покінчив життя самогубством 51-річний житель Олевська. За попередніми даними, чоловік застрелився у власному будинку. Причини на обставини сумної події поки нікому не відомі.
Зі слів сусідів, загиблий був хорошою та порядною людиною, і ніхто не може зрозуміти даний вчинок.
Адміністрація порталу http://dima-olevsk.blogspot.com висловлює щирі співчуття близьким та рідним загиблого.

Номінал Київстар змінюється на 40

Компанія Київстар засвідчує Вам свою повагу та повідомляє про введення з 01.04.2011 року скретч-карти та електронні коди для поповнення особових рахунків номіналом 40,00 (сорок) грн (далі - Скретч-карта) на таких умовах:
1. При поповненні особового рахунку Скретч-картою на основний особовий рахунок абонента нараховується 40,00 (сорок) грн.
2. Абонентам передплаченого зв’язку телекомунікаційної мережі «Beeline» надається можливість з 01.04.2011 року поповнювати особові рахунки Скретч-картками нового номіналу.

У лютому заробітна плата в області зросла на 1%

У лютому 2011 році середня заробітна плата штатних працівників підприємств Житомирської області зросла до попереднього місяця лише на 1% і становила 1842 грн. Середня зарплата по Україні була майже на 500 грн. більшою і складала 2338 грн. У загальному рейтингу за цим показником наша область посіла 19 місце, випередивши вісім регіонів.
Найбільш оплачуваними були працівники фінансових установ, а в промисловості – зайняті у целюлозно-паперовому виробництві та видавничій діяльності, де заробітна плата зафіксована у розмірі 3224 грн. та 2672 грн.
Як і раніше, не можуть похвалитися своїми зарплатами трудівники сільського господарства, де заробітки були майже на 700 грн. меншими за середньообласний показник.
Відчутно знизились у порівнянні з попереднім місяцем нарахування працівникам будівельних підприємств (у лютому поточного року вони складали в середньому лише 1277 грн.).
Офіційна інформація Відділу статистики соціально-трудових відносин Головного управління статистики

В Житомирській області розбився літак

30 березня в Житомирської області на полі біля селища Діброва Малинського району впав літак АН-2, що належить одній з авіакомпаній міста Полтава.
Літак був найнятий приватним підприємством Малинського району, для проведення сільськогосподарських робіт на орендованих землях. При спробі зробити посадку літак перекинувся, внаслідок чого виник спалах двигуна. На борту літака знаходилися два члени екіпажа: 56-річний житель міста Харків і 46-річний житель міста Олександрівка Луганської області.

В результаті падіння члени екіпажа не постраждали. До місця пригоди було направлено відділення з місцевої пожежної частини міста Малин.
Попередня причина інциденту - посадка авіаційного судна на розмоклий ґрунт, внаслідок чого літак перекинувся.