Рейтинг

четвер, 31 березня 2011 р.

Екскурсія до музею коштовного та декоративного каміння

25 березня, в розпал весняних канікул, група школярів Олевської гімназії разом зі своїм вчителем географії Рубанським Ф.Ф. вирішили здійснити давню мрію, і рушили на екскурсію до музею коштовного та декоративного каміння. Музей у Володарськ-Волинському один із відомих геологічних музеїв України та світу. Зібрання унікальних мінералів та гірських порід з камерних пегматитів Волині зробили музей популярним як серед геологів-фахівців так і широких верств населення.
З офіційних джерел стало відомо, що всю колекцію мінералів та гірських порід мінералогічного музею підприємства «Західкварцсамоцвіти» було передано в Музей коштовного та декоративного каміння, підпорядкованого Міністерству фінансів України. У 2001 році Музею надано статус «Науковий об'єкт», що становить національне надбання України.

Неймовірно здивовані були юні географи, коли перед входом до приміщення їх зустріла підсилена охорона. «Якщо охороняють, значить є що охороняти» - подумали діти, та разом з професійним екскурсоводом рушили далі.
Інтер’єр, надзвичайна кількість дивовижних каменів, навіть камери спостереження, з перших секунд привертають неабияку увагу допитливих школярів. Зібрання Музею нараховує понад 1700 експонатів, які розміщені в п'яти залах і характеризують мінерально-сировинні ресурси коштовного та декоративного каміння України та країн СНД, Європи, Африки, Америки.
Різноманітні за розміром, формою і забарвленням кристали берилу, гірського кришталю, цитрину, моріону, топазу, аквамарину, аметисту, фенакіату, рідкісних гетит-халцедонових агрегатів, унікальні друзи пластинчатого гетиту, зразки золотаво-жовтого і лимонно-жовтого українського бурштину тощо, а також інші експонати, які яскраво і змістовно представлені у вітринах Музею і становлять цілісну й неповторну колекцію коштовного та декоративного каміння.

Шість зразків з колекції є іменними. Це берили «Академік Євген Лазаренко» і «Апостоли Петро і Павло», топази «Золоте Полісся», «Академік Олександр Ферсман», «Джерельце», «Казка». У 2001 році ці зразки занесено до Державного реєстру України, а у 2004 році – зараховано до Історичного фонду дорогоцінних металів і коштовного каміння України.
Після закінчення екскурсії дирекція музею дозволили безкоштовно в приміщенні музею зробити загальне фото, та порадила відвідати ексклюзивний магазин, в якому можна було купити камінці щастя і корисну літературу. З гарним настроєм і масою позитивних емоцій та вражень гімназисти повернулися додому.

Немає коментарів:

Дописати коментар