Рейтинг

вівторок, 24 травня 2011 р.

У вихідні - до церкви, а не на базар

На ім'я міського голови А.В. Повара надійшов лист отця настоятеля парафії Воздвиження Святого Хреста Римсько-Католицької Церкви Віталія Умінського, пастора Християнської Церкви Осанна Григорія Мирончука, пастора Української Християнської Церкви "Нове покоління" Леоніда Тимощука та пастора Церкви Християн Віри Євангельської Петра Шапорди.
У листі висловлена думка про те, що у сучасному суспільстві нехтується одна із заповідей Господніх щодо вшанування неділі. Як приклад наводиться той факт, що в таких європейських країнах, як Німеччина, Австрія, Словаччина, Польща та ій. влада заборонила у неділю будь-яку торгівлю. Оскільки самотужки релігійні конфесії не в змозі зруйнувати цей спадок радянського минулого, автори листа просять місцеву владу вжити необхідний заходів щодо належного християнського святкування неділі у місті Олевську, для того, щоб належно вшановувати День Господній та присвятити вільний час для своїх родин, зокрема:
1. Заборонити в неділю торгівлю в господарчих магазинах.
2. Перенести торгівлю на кооперативному ринку з неділі на понеділок.

Для повноти картини ми звернулися з цього приводу до представника
найбільшої релігійної конфесії у місті, настоятеля Свято-Миколаївської церкви, ієрея о. Сергія.

Оминаючи питання міжконфесійних стосунків між православ'ям, католицизмом та протестантами, священник загалом висловився за те, що неділя, згідно заповідей, повинна належати Богові, а не собі. Адже на Пасху ніде ніхто не працює. А кожна неділя - це і є мала Пасха. Тож було б набагато краще, коли б люди йшли у неділю до церкви, а не на базар. А після богослужіння приділили час іншим милосердним справам: відвідали хворих у лікарні, оступившихся у темниці, немічних - у будинку пристарілих, присвятили цей час своїм батькам і дітям.

Стосовно пропозицій про заборону та перенесення торгівлі, отець Сергій вважає, що такі заходи можна було б спробувати, але у дещо інший спосіб. Скажімо, роботу на ринку перенести на суботу, а не на понеділок - день, що є робочим для більшості працюючого населення. А торгівлю у господарських магазинах краще буде не забороняти, а розпочинати о 11.00 год. - тоді, коли закінчується церковна служба. Священник мотивує ці думки тим, що будь-які насильницькі методи, не зважаючи на їх благородні наміри, могтимуть викликати конфлікт у суспільстві. Найкраще ж буде тоді, коли люди свідомо прийдуть до необхідності виконання заповідей Господніх.

Запрошуємо олевчан до обговорення даного питання.

Немає коментарів:

Дописати коментар