Рейтинг

четвер, 21 квітня 2011 р.

Депутати також вчаться

Інститут Політичної Освіти спільно з Фондом Едуардо Фрея, протягом 2011року організовує серію навчальних семінарів для депутатів місцевих рад з усіх областей України. В ході навчань їх учасники отримають необхідні знання та практичні навички стосовно статусу депутата місцевої ради, організації роботи органів місцевого самоврядування, бюджетних та земельних відносин на місцевому рівні, житлово-комунальної сфери тощо.

У рамках проекту «Місцеве самоврядування. Крок до ефективності», 15-17 квітня у передмісті Львова відбувся перший навчальний семінар для депутатів Житомирської, Черкаської, Чернігівської, Київської, Кіровоградської та Вінницької областей. До фіксованої групи з 30 чоловік потрапили найсміливіші та найактивніші депутати віком до 40 років, котрі попередньо пройшли жорсткий відбір, та направили організаторам есе на тему «Мене обрано депутатом. Що далі?». До щасливої тридцятки також потрапив наймолодший депутат Олевської міської ради Олександр Ніколайчук.
Привітними та неординарними видалися депутатам їх викладачі-тренери. Кожен з них має за плечима неабиякий професійний досвід та досягнення. Серед них директор Інституту Андрій Странніков - депутат Київської міської ради кількох скликань та екс-заступник голови районної ради; Любомир Грицак - Голова ВМГО "Молодий Рух", координатор проекту; Олександр Солонтай – колишній депутат Закарпатської облради, провідний експерт з питань місцевого розвитку; Олександр Ганущин – депутат Львівської обласної ради; Петро Черник – експерт з публічних виступів; представник Фонду Едуардо Фрея з Королівства Нідерланди Кіліан Ваву та інші.
Неймовірно цікавими та змістовними були виступи лекторів. Кожен з них розповідав та наводив власні факти із життя, і разом з тим постійно підтримував живу розмову з депутатами. Звичайно, рівень експертів Інституту Політичної Освіти значно перевищував обізнаність молодих депутатів у своїх правах та обов'язках, проте знайшлися і такі, що приємно вразили і досвідчених викладачів.
За три продуктивно організованих дні учасники заходу намагалися засвоїти аспекти успішної діяльності на пленарному засіданні, більш детальніше зрозуміти, що ж насправді являє собою депутатський мандат, організувати роботу депутатської приймальні, складати запити та звернення, вивчити проблеми комунікації громадськості та органів влади, ознайомитися з мистецтвом публічного виступу та просто поділитися досвідом.

Також можна було перейняти досвід міжнародного рівня. Волонтер з Нідерландів розповів про специфіку місцевого самоврядування своєї країни. Окрім цього, всі мали нагоду познайомитися ближче одне з одним під час «дружньої вечері». Саме в такий момент розумієш, що депутати також люди, котрі вміють співати, танцювати, та гарно й весело проводити час.

Незабаром депутати Центральної України знову зберуться на новому семінарі для того, щоб у найближчому майбутньому здобуті знання застосувати у громадській та професійній діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар