Рейтинг

четвер, 28 квітня 2011 р.

Бабина гора. Перший крок до створення заповідника

Перші відомості про городище в м.Олевську в ур.Бабина гора були опубліковані в «Археологической карте Волынской губернии» В.Б. Антоновича, який зазначив, що «за 2,5 версти від містечка в урочищі Городище» є городище круглої в плані форми.
В 70-ті рр. ХХ ст. городище обстежував М.П. Кучера. Він склав глазомірний план городища, виділив та описав його складові елементи: рів, вал, в`їзд на городище, западину колодязя; оглянув і прошурфував майданчик та прилеглий з західного боку посад. За виявленими матеріалами він відніс його та прилеглий посад до ІХ-ХІ ст. В своїй узагальнюючій праці дослідник відніс побутування городища до ІХ-Х ст. Зазначимо, що дані наведені М.П. Кучерою найбільш повні та інформативні, оскільки базуються на результатах особистого візуального обстеження та результатах шурфування пам`ятки.

Дослідник О.В. Куза спираючись на повідомлення В.Б. Антоновича та В.Ю Кухаренко необґрунтовано відніс побутування городища до ХІІ-ХІІІ ст. Зауваження дослідника про те, що городище з усіх боків обнесено валом теж не відповідає реальній конструкції пам`ятки.
Городище в ур.Бабина гора займає мисоподібний виступ берегової тераси правого берега р. Уборть, який зі східного боку виходить до заплави р. Уборть. З півночі він обмежується долиною струмка, що впадає до Уборті. З південного боку городище обмежується яром із стрімкими схилами, що виходить до заплави. Південно-західний бік городища відділений від напільної сторони широким сильно заплившим ровом. Висота над заплавою близько 5-7 м. Сліди рову з напільного боку не прослідковуються. Майданчик городища має підтрикутну форму, що обумовлено природною прямою лінією берегової кромки правого берега струмка (п.п.р.Уборть), який утворює північний край майданчика городища, та майже прямою лінією правого корінного берега р. Уборть, що утворює східний край майданчика. Натомість М.П. Кучера вважав, що воно має «круглу» в плані форму, що, відповідно, передбачає інший спосіб зведення городища та його соціально-політичну і хронологічну належність. Розміри майданчика - 44х54 м. Площа майданчика городища становить 0,14 га.
За підсумками археологічної розвідки, проведеної на території міста у 2009 році науковими співробітниками Інституту археології офіційно встановлено, що Олевськ виник ще у першій чверті 8 століття, тобто на 300 років раніше ніж було попередньо встановлено. Враховуючи попередні результати археологічних досліджень Олевська міська рада на шостій сесії вирішила віднести земельну ділянку площею 1, 17 га для створення заповідника місцевого значення «Древлянський Олевськ» по вул. Щорса. Даним рішенням було доручено виконавчому комітету межі земельної ділянки облаштувати інформаційними знаками, що позначають територію заповідника місцевого значення «Древлянський Олевськ».

Попередньо відомо, що головною метою роботи буде написання проекту для отримання гранту від благодійного фонду Рената Ахметова «Розвиток України».
Зважаючи на надмірну кількість отриманої інформації, в наступних статтях Ви отримаєте нову інформацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар