Рейтинг

суботу, 9 квітня 2011 р.

За порушення правил треба відповідати


На засіданні виконкому міської ради 5 квітня було розглянуто 25 питань. Два відкладені у зв'язку з неявкою заявника, п'ять питань підготовлені і винесені на засідання виконкому Комісією з прав захисту дитини. Крім того, розглянуті традиційні питання, пов'язані зі зміною адрес, знесенням зелених насаджень, видачею дозволів на збір матеріалів попереднього погодження, а також на відключенням від централізованого теплопостачання тощо.
Розглянуто також подання начальника Олевського РВ УМВС Ю.В. Бовсуновського про порушення Правил торгівлі у місті. По даному питанню на засідання виконкому було запрошено 14 приватних підприємців, у чиїх закладах, як зазначено у поданні, відсутні таблички про заборону продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам до 18 років, а також письмові накази про відповідальність продавців за реалізацію тютюнових виробів та алкогольних напоїв. Як з'ясувалося, практично всі запрошені підприємці "забули" з початку року отримати в міській раді дозвіл на продовження діяльності торгової точки у 2011 році, а заодно й скласти угоду з ДП "Будпослуги-2" на вивіз сміття.
Оскільки запрошені не заперечували про наявність цих порушень, їм був наданий час до 15.00 години 6 квітня виправити недоліки. У зазначений час члени визначеної виконкомом комісії разом з редактором "Новин Олевська" відвідали усі зазначені у поданні торговельні заклади. У ході перевірки виявилося, що переважна більшість запрошених на виконком підприємців склала угоди з "Будпослугами-2" на вивіз сміття. Щодо табличок про заборону продажу спиртних напоїв і тютюнових-виробів неповнолітнім, а також наказів про відповідальність, то виявилося, що це окрема тема, до якої треба буде повертатися. У більшості власників торгових точок таблички про заборону знаходяться у різноманітних місцях, крім тих, де вони повинні бути, а саме - на видному місці. Щодо наказів про відповідальність продавців за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв і тютюнових виробів, то навряд чи можна назвати серйозним документом такий, в якому не зазначено, як саме буде відповідати продавець, якщо порушить закон. Здивував членів комісії підприємець, який обурювався вимогами міської ради - "от вам візьми та й подай все зразу!". Так і хочеться звернутися до нього: "Шановний власнику магазинів! Та ви відкриватися не мали права до тих пір, поки у вас не були виготовлені необхідні таблички і не підготовлені усі документи, що стосуються вашого робочого колективу".
Стало ясно, що міській раді необхідно змінити вимоги до бажаючих займатися торгівлею і провести не тільки перевірку усіх торговельних закладів міста, але й навчити окремих підприємців складати необхідні документи.
Справедливим було тільки одне зауваження і стосується воно працівників РВ УМВС, до речі, з таким проханням міська рада вже зверталася до керівництва управління - залишати на місці перевірки протоколи. Тоді не буде обурень, а доведеться одразу відповідати за порушення закону.
Значну частину часу на виконкомі забрало обговорення ще одного болючого питання. До міської ради звернулося більше двадцяти громадян, які у минулому році здійснювали торгівлю на вулицях Привокзальна і Київська. З початком дії нового Податкового кодексу, виконкомом міської ради було прийнято рішення про заборону торгівлі на цих вулицях у зв'язку з тим, що у новій редакції документу відсутнє поняття "ринковий збір". Разом з тим, треба визнати, що вищевказаним рішенням були порушені права людей, яким не знаходиться місця на території Олевського кооперативного ринку для здійснення торгівлі, а торговельна діяльність є єдиним джерелом їхнього заробітку. У ході тривалого і гарячого обговорення члени виконкому дійшли висновку, що Правила торгівлі з лотків, затверджені тридцять першою сесією міської ради V скликання 20 квітня 2010 року, відповідають засадам державної регуляторної політики, і їх ніхто не відміняв. Тож торгівля у визначеному виконкомом місці може мати право на існування, і проблема повинна бути вирішена.

Немає коментарів:

Дописати коментар