Рейтинг

суботу, 9 квітня 2011 р.

Громада повинна стати активною. Звіт мера

Відповідно до законодавства щороку міські, селищні, сільські голови звітують перед громадами, і відбувається це, як правило, у березні. Міський голова A.B. Повар про свою діяльність з 2006 по 2010 рік звітував у листопаді минулого року. Навряд чи є необхідність говорити про результати роботи за один квартал, та все ж ми поцікавилися у Анатолія Васильовича про здобутки у 2011 році.
Кор. - Скажіть, будь ласка, Анатолію Васильовичу, над чим Ви і міська рада працюєте вданий час?
A.B. Повар - Намагаємося осмислити всі законодавчі нововведення і рахувати, з чим залишається працювати.
Кор. - І що виходить?
A.B. Повар - Поки що нічого доброго, хоча насправді курчат рахують восени. Ми осені чекати не будемо, а подивимось на результати першого кварталу: що вдалося нам заробити відповідно до нового Податкового кодексу і на що можна буде витратити зароблене.
Кор. - А на що плануєте?
A.B. Повар - Не планую взагалі, тому що вирішувати будуть депутати, і я їм не заздрю. Проблем багато, а грошей для їх вирішення все одно не вистачить.
Кор. - До речі, як працюється Вам з новим депутатським корпусом?
A.B. Повар - І в минулому, і теперішньому скликанні депутати -досвідчені люди, знають проблеми міста і щиро прагнуть їх вирішити. Варто зазначити, що серед депутатів шостого скликання набагато більше молодих людей, які, можливо, не мають певного досвіду, проте на окремі речі дивляться по-іншому, і з цим не можна не рахуватися. Крім того, теперішні депутати працюють набагато активніше, беруть участь у підготовці питань, самі доповідають на сесіях, самі готують висновки і рекомендації. Щоправда, у різних комісіях різна й активність, варто це відмітити.
Кор. - Як завжди, після зими "виповзають" на поверхню усі недоліки і великих, і малих міст: сміття, розбиті дороги...
A.B. Повар - Не продовжуйте, я добре розумію, що головна проблема - це все-таки дороги. Не зважаючи на те, що говоримо і пишемо ми про це багато, люди все одно не бажають рахуватися з реаліями і винними вважають тих, хто ближче.
У січні цього року була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України № 52 "Про затвердження порядку та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах". Відповідно до цієї Постанови є чотири напрями спрямування коштів на ремонти доріг. Враховуючи наявність проектно-кошторисної документації, ми відповідаємо останньому, четвертому напряму, та й то, якщо на це буде милість керівництва обласних служб.
Міською радою був надісланий лист до райдержадміністрації та обласного управління житлово-комунального господарства щодо капітального ремонту вулиць Київської, Ковпака, Б. Хмельницького та Грабчака на загальну суму близько 2-х мільйонів гривень. Чи отримаємо ми ці кошти - невідомо.
Щодо вулиць Свято-Миколаївської і Промислової, по яких рухається важкий транзитний транспорт, то міською радою направлено лист начальнику служби автомобільних доріг в Житомирській області з проханням надати допомогу у ремонті цих вулиць, але відповіді до цих пір немає.
Ігнорування нашого звернення може закінчитися тим, що ми просто встановимо знак "ПРОЇЗД ЗАБОРОНЕНО" для такого транспорту і, можливо, тоді хтось почне вирішувати питання.
Кор. - А як щодо нових вулиць?
A.B. Повар - А можна я Вам задам зустрічне питання?
Кор. - Задавайте.
A.B. Повар - Назвіть мені хоч б декілька цифр по місцевому бюджету за будь-який період з 2006 по 2010 рік, що стосуються доріг.
Кор. - Зовсім недавно наша газета повідомляла, що у минулому році ШБУ-42 було виділено 230 тисяч гривень на ямковий ремонт.
A.B.Повар То, напевно, Ви пам'ятаєте й відповідь М.К. Кравченка з приводу якості ремонту за такі кошти?
Кор. - Тобто коштів на облаштування нових вулиць немає?
A.B. Повар - В даний час їх дійсно немає, але я пропоную подивитися на цю проблему з іншої сторони. Все частіше газета інформує городян про те, як реалізується проект "Сталий міський розвиток". Відбулося вже два тренінги, 12-13 квітня планується наступний. Крім того, у "Новинах Олевська" вже надрукуванні умови конкурсу проектних заявок на отримання гранту. Сума гранту - 60 тис.грн. Чи багато громадських організацій звернулися до міської ради з бажанням взяти участь у конкурсі і отримати грант - 60 тис. грн.?
Кор. - На жаль, ніхто.
A.B. Повар - А тепер згадайте, про що працівники міської ради інформували олевчан після навчального візиту до Польщі у грудні минулого року?
Кор. - Про те, що громадський рух повинен бути активним.
A.B. Повар - Правильно. Польща стала жити по-іншому, коли цього захотів кожен її житель. При цьому захотів кращого життя не тільки для себе особисто, а захотів жити у іншій країні. Крім того, у кожному місті, де ми побували, нам повідомили, що останні десять років усі питання, у тому числі питання благоустрою, вони вирішують за кошти ЄС.
Кор. - Нагадайте, будь ласка, нашим читачам, що потрібно зробити Олевську, щоб отримати таку нагоду?
A.B. Повар - Змінити своє ставлення до міста. Стати його господарем.
Кор. - Що конкретно потрібно зробити кожному жителю міста?
A.B. Повар - У даний час кожен мешканець Олевська від 18 років може і повинен взяти участь у розробці Стратегічного плану розвитку міста. У сьогоднішньому номері "Новин" Ви друкуєте Місію і Бачення, тобто яким є і яким повинен стати Олевськ через 10-15 років.
А перед цим друкувалася анкета - всього три запитання, на які повинні дати відповідь олевчани. Зрозуміло, що не всі візьмуть у цьому участь, але принаймні молоді люди, молоді сім'ї, які вже тут влаштувалися, і саме тут будуть рости їхні діти, просто зобов'язані взяти у цьому участь. Чому їм байдужа доля Олевська?
Кор. - Важко з Вами не погодитись. Дійсно, всі разом повинні захотіти змінити обличчя міста і спільно над цим працювати. А як зробити так, щоб люди зрозуміли і повірили, що дійсно за активної участі громадських організацій і взагалі громадського руху можна у найближчому майбутньому вирішувати проблеми доріг, водогону, озеленення, створення зон відпочинку та інші, за кошти ЄС?
A.B. Повар - Поїхати і подивитися на малі міста Польщі. При наявності Стратегічного плану розвитку міста, при стабільності і співпраці усіх гілок влади, це можуть бути кошти будь-якого інвестора. І це закон, який треба просто знати.
Кор. - Чи є ще якісь шляхи?
A.B. Повар - Шляхів може бути багато - було б бажання їх шукати. Сьогодні, наприклад, ми маємо історичну довідку Інституту археології НАН України про те, що Олевську більше 1300 років. Це означає, що у найближчий час ми можемо відсвяткувати нову, змінену дату народження нашого міста. А оскільки таких древніх міст на Україні не так вже й багато, то можна спробувати залучити кошти на державному рівні. Ми цим займаємось, щоправда, саме така робота не дуже помітна. А те, що Олевськ повинен стати привабливим у туристичному плані, здається, зрозуміло сьогодні багатьом.
Кор. - Що ми можемо показати туристам?
A.B. Повар - Крім тієї невеликої кількості об'єктів, які у нас є, планується завершити археологічні розкопки на Бабиній горі і здійснити там реконструкцію. Треба навести лад у єдиному існуючому у місті музеї і створити ще хоча б один новий. Звичайно, туристів приваблюють і різноманітні пам'ятники або цікаві місця для відпочинку. Депутати минулого скликання затвердили Програму розвитку об'єктів культури та зон відпочинку на території міста. Залишилось небагато - реалізувати цю Програму. І тут знову на перший план виходить проблема коштів, хоча в інших містах, в тому числі й у сусідів, у цьому напрямі активно працюють підприємці.
Кор. - А що, наші підприємці не допомагають місту?
A.B. Повар - Допомагають, за що я їм дуже вдячний. Розвиток підприємництва в Олевську не дуже влаштовує мене тільки в одному - у нас практично відсутній бізнес по наданню побутових послуг, а це, до речі, теж дуже важливо, якщо ми хочемо зробити Олевськ не тільки привабливим для туристів, але й комфортним для самих олевчан.
Кор. - Можливо, таким підприємцям варто піти назустріч і запропонувати якісь пільги?
A.B. Повар - Звичайно. Але треба, щоб вони були і, як мінімум, завітали до міської ради.
Кор. - Що найбільше турбує міську раду в даний момент?
A.B. Повар - Хочеться, щоб усі, хто живе і працює в Олевську, навели після зими лад на своїх присадибних ділянках, на підвідомчих територіях, на вулицях - триває місячник санітарної очистки міста. Скоро Великдень, і це велике свято треба зустріти не тільки з чистою душею, але й з довкіллям.
Кор. - Дякую за розмову.

Немає коментарів:

Дописати коментар